Ellen ten Damme, Louise en hiver, Koza, Jean Dubuffet en De ontdekking van Mondriaan

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten.

Ellen ten Damme Beeld Erik van t Hof

1. Theater

Ellen ten Damme is dit jaar de leading lady van het reizende festival De Parade. In een grote tent zet ze de boel op stelten met een show bestaande uit Franse chansons en nieuwe liedjes. Variërend van een stampende versie van Plastic Bertrands Ça plane pour moi, een heerlijk ordinaire uitvoering van Je t'aime... moi non plus en een fraaie Franse vertaling van Adele's Hello. Zomervertier op hoog niveau.

Hein Janssen

Je veux l'amour door Ellen ten Damme
Op De Parade in Den Haag, Utrecht en Amsterdam

2. Film

Een melancholiek en toch vederlichte animatiedrama waarin de bejaarde Louise, wonend in een afgelegen stadje aan de Franse kust dat na het zomerseizoen leegstroomt, de laatste trein naar haar winteradres mist. Zo kalm als Laguionie de plot ontvouwt, zo ingetogen is zijn animatiestijl, met een bedeesd palet van pasteltinten en een sober maar charmant geportretteerd hoofdpersonage.

Kevin Toma

Louise en hiver. Regie Jean-François Laguionie

3. Film

Tragisch docudrama met momenten van schoonheid over een Slovaakse bokser die noodgedwongen de ring weer opzoekt. Zo echt als de klappen aanvoelen die Baláž in de boksring te verduren krijgt, zo authentiek is ook het grauwe decor van wegrestaurants, hotels, tankstations en parkeerplaatsen dat Baláž en zijn morsige manager Zvonko met hun gammele auto doorkruisen.

Kevin Toma

Koza. Regie Ivan Ostrochovský

4. Beeldende kunst

Deze zomer wordt op drie plekken in Amsterdam aandacht besteed aan de Franse kunstenaar Jean Dubuffet (1901-1985), die in zijn schilderijen experimenteerde met gips, bladeren, zand, teer en cement. In de tuinen van het Rijks staan beelden, het Stedelijk toont zijn collectie van de kunstenaar en het Outsider Art Museum laat Dubuffets inspiratiebronnen zien (hij verzamelde kunst van niet- kunstenaars, zoals kinderen en gedetineerden).

Anna van Leeuwen

Jean Dubuffet in de Rijksmuseum-tuinen, Amsterdam, t/m 1/11.

The Deep End, Stedelijk Museum, Amsterdam, t/m 7/1.

De lijst van Dubuffet, Outsider Art Museum, Amsterdam, t/m 24/9.

5. Beeldende kunst

Overzicht van alle driehonderd Mondriaans die het Gemeentemuseum Den Haag in bezit heeft. Tekeningen en schilderijen van Piet Mondriaan (1872-1944) uit alle perioden, van stilleven met geschoten haas tot de vernieuwende rood-geel-blauwe 'neo-plastische composities'. Gemaakt in Amsterdam, Laren, Parijs, Londen en New York. Mondriaan leek zichzelf in elke stad opnieuw uit te vinden. De tentoonstelling biedt een ander beeld van de man, die niet 'saai' schijnt te zijn geweest, maar juist levenslustig.

Rutger Pontzen

De ontdekking van Mondriaan. Gemeentemuseum Den Haag. T/m 24/9.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden