Elizabeth Taylor was vooral met haar privéleven in het nieuws

LOS ANGELES - Elizabeth Taylor was wereldberoemd, maar decennialang waren het vooral de gebeurtenissen in haar privéleven die de pers haalden, meestal de roddelpers. Alleen al haar huwelijken en de talrijke keren dat ze werd opgenomen in een kliniek of ziekenhuis, maakten Taylor veelbesproken.

ANP
null Beeld reuters
Beeld reuters

In 2003 kondigde de toen 71-jarige diva aan zich terug te trekken uit de filmwereld. Ze was toen al jaren niet meer actief als actrice. Ze bleef nog veel in het nieuws, vooral wegens gezondheidsklachten. In 1997 werd ze geopereerd aan een hersentumor. In 2009 onderging Taylor een hartoperatie. Taylors gezondheid leed ook onder haar verslavingen. Ze is herhaaldelijk opgenomen om af te kicken van alcohol en pijnstillers.

Het bekendst was Liz Taylor waarschijnlijk door haar acht huwelijken. Op haar 18e trouwde ze voor het eerst, met Nicky Hilton jr., telg uit de beroemde hotelfamilie. Dat huwelijk werd het jaar daarna ontbonden. In 1952 stapte ze in het huwelijksbootje met acteur Michael Wilding, van wie ze twee zonen kreeg. In 1956 gingen zij uit elkaar. Een jaar later trouwde Taylor met producer Mike Todd. Uit dat huwelijk is haar dochter Elizabeth geboren. Mike kwam in 1958 om door een vliegtuigongeluk. Lang heeft Liz niet gerouwd; in 1959 trouwde ze met zanger Eddie Fisher.

Burton
Voor haar huwelijk in 1964 met Richard Burton, die door Elizabeth later de grootste liefde in haar leven werd genoemd, moesten beiden eerst nog scheiden. De twee waren tien jaar getrouwd toen ze in 1974 uit elkaar gingen. Maar ze hertrouwden in 1975. Het tweede huwelijk met Burton duurde minder dan een jaar. Samen hadden ze een dochter, Maria. Burton overleed in 1984. Liz was toen alweer getrouwd geweest, met de Republikeinse senator John Warner. Van 1991 tot 1997 ten slotte was ze gehuwd met de dertig jaar jongere bouwvakker Larry Fortensky.

Los Angeles
Haar privéleven zou nooit zo veel aandacht hebben gehad, als ze niet een beroemde filmster was geweest. De in 1932 in Londen geboren Liz verhuisde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog met haar ouders, een kunsthandelaar en een Amerikaanse actrice, naar Los Angeles. Daar trok het mooie zwartharige meisje de aandacht van Hollywood. In 1942 maakte ze haar filmdebuut in 'There's one born every minute'. In datzelfde jaar werd haar reputatie als kindster gevestigd door haar rol in 'Lassie come home', die haar een contract bij filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer opleverde.

Echt beroemd werd ze door 'National Velvet' (1944). Daarin deed de 12-jarige zelf de stunts te paard. Taylor is twee keer onderscheiden met een Oscar voor beste actrice: in 1960 voor haar rol als prostituee in 'Butterfield 8' en in 1966 voor haar spel naast echtgenoot Richard Burton in 'Who's afraid of Virginia Woolf?'.

Oscarnominatie
Drie keer bleef het bij een Oscarnominatie. Haar films uit de jaren zeventig hadden weinig succes. Haar laatste filmrol was heel klein, in The Flintstones uit 1994.

Koningin Elizabeth II verhief haar in 2000 in de adelstand voor haar verdiensten als actrice.

undefined

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld bruno
Beeld bruno

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden