Elisabeth Leijnse wint Libris Geschiedenis Prijs 2016

Het boek Cécile en Elsa, strijdbare freules van Elisabeth Leijnse heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2016 gewonnen. Dit werd zojuist op Radio 1 bekendgemaakt. Ze liet de andere genomineerden Machiel Bosman, Philip Dröge, Lodewijk Petram en Annejet van der Zijl achter zich.

De cover van het boek van Elisabeth Leijnse. Beeld
De cover van het boek van Elisabeth Leijnse.Beeld

De jury omschrijft het boek als 'een uitmuntend geschreven levensgeschiedenis, cultuurgeschiedenis en maatschappijgeschiedenis ineen'. Leijnse geeft in het boek 'een unieke blik in het intellectuele leven van de tweede helft van de negentiende tot ver in de twintigste eeuw'.

De freules Cécile en Elsa de Jong van Beek en Donk maakten het zichzelf niet gemakkelijk. Cécile trouwde een projectontwikkelaar en ontpopte zich tot verdriet van haar man als feministe en schrijfster van de bestseller Hilda van Suylenburg. Elsa's huwelijk met de componist Diepenbrock was nog ongelukkiger. Elisabeth Leijnse kon voor haar biografie over deze twee vrouwen putten uit een enorme verzameling brieven en dagboeken. 'Een goudader', aldus de jury. Ze won al de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2016.

De 10 genomineerden titels

1 Machiel Bosman De roofkoning. Prins Willem III en de invasie van Engeland.
2 Philip Dröge Moresnet. Opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje.
3 Bart Funnekotter De hel van 1812. Nederlanders met Napoleon op veldtocht naar Rusland.
4 Elisabeth Leijnse Cécile en Elsa, strijdbare freules.
5 Lodewijk Petram De vergeten bankencrisis.
6 Gert Oostindie Soldaat in Indonesië, 1945 - 1950. Getuigenissen van een oorlog aan de verkeerde kant van de geschiedenis.
7 Chris Quispel Anti-Joodse beeldvorming en Jodenhaat. De geschiedenis van het antisemitisme in West-Europa.
8 Geerten Waling 1848. Clubkoorts en revolutie. Democratische expertimenten in Parijs en Berlijn.
9 Frank Westerman Een woord een woord.
10 Annejet van der Zijl De Amerikaanse prinses.

Libris

De Libris Geschiedenis Prijs is ingesteld om het historische publieksboek te stimuleren en is dit jaar voor de tiende keer toegekend.

Juryvoorzitter Henk van Os overhandigde de prijs voor het beste historische boek van 2016 zondag tijdens een live-uitzending van radioprogramma OVT. Er dongen dit jaar 324 boeken mee naar de prijs. Leijnse wint naast de prijs een geldbedrag van 20 duizend euro.

De eerste Libris Geschiedenis Prijs (die toen nog Grote Geschiedenis Prijs heette) werd in 2007 gewonnen door Auke van der Woud, met Een nieuwe wereld. Het ontstaan van het moderne Nederland. Latere winnaars waren onder anderen Congo van David Van Reybrouck, Kameraad Baron van Jaap Scholten, 'Wij weten niets van hun lot' van Bart van der Boom en Koning Willem III 1817-1890 van Dik van der Meulen. Vorig jaar won De stamhouder van Alexander Münninghoff.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden