Klassiek

Elisabeth Hetherington zingt Monteverdi en Cavalli met dezelfde vloeiende expressie als de moderne nummers ★★★☆☆

Holland Baroque rekt in de avontuurlijke programmering steeds het begrip barok op, zonder het te versnijden.

Jenny Camilleri
Elisabeth Hetherington Beeld Wouter Jansen
Elisabeth HetheringtonBeeld Wouter Jansen

Luisterend naar Elisabeth Hetherington kun je achteroverleunen en ontspannen genieten. Van haar zuivere sopraanstem, vrij van naden en voegen, en van haar volstrekt natuurlijke manier van communiceren. De Canadese sopraan woont sinds 2016 in Nederland en is een opkomende naam in de barokmuziek, maar beperkt zich niet tot dat repertoire.

En dat hoeft ook niet bij een optreden met het ensemble Holland Baroque. Artistiek leiders Judith en Tineke Steenbrink rekken in hun avontuurlijke programmering steeds het begrip barok op, zonder het te versnijden. Zo ook op deze avond in de Grote Kerk in Leeuwarden. Zeven musici – strijkers, harp, kistorgel, slagwerk – begeleiden Hetherington in Italiaanse 17de-eeuwse aria’s, maar ook in popliedjes, zoals Suzanne van Leonard Cohen.

Springen tussen de eeuwen klinkt helemaal niet vreemd. Daar zorgen de arrangementen van de zusters Steenbrink voor, en Hetherington zelf, die Claudio Monteverdi en Francesco Cavalli met dezelfde vloeiende expressie zingt als de moderne nummers. Heel roerend is het Frans-Canadese volkslied Un Canadien errant, de hartekreet van een balling, enkel met luitbegeleiding. Een bewerking van Nature Boy, met barokke versieringen in de violen, is erg mooi, maar het volledige ensemble overstelpt helaas Hetheringtons ingetogen zang.

De scheve balans wordt enigszins veroorzaakt door de lekkende kerkakoestiek, die de verstaanbaarheid ook niet bevordert. Gelukkig kleurt Hetherington haar stem zo sprekend dat er geen twijfel over bestaat of ze peinst, smacht of wanhoopt. Tussen de vocale pracht klinken bruisende sonates, met als hoogtepunt een ritmisch puntgave Batalla de Barabaso yerno de Satanas van Andrea Falconieri.

Il Trionfo della Musica

Klassiek

★★★☆☆

Muziek van Cavalli, Purcell, Cohen e.a. door Holland Baroque, met Elisabeth Hetherington (sopraan).

26/2, Grote of Jacobijnerkerk, Leeuwarden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden