Elektronicazaken volgen hun klanten via mobiele telefoons

De elektronicazaken Dixons, Mycom en iCentre volgen de gangen van klanten door het wifi- of bluetooth-signaal van hun mobiele telefoons te onderscheppen in alle 160 zaken. Dit zogenoemde wifi-tracking is omstreden omdat de privacy van klanten mogelijk wordt geschaad. Dit meldt de technologiesite Tweakers.

De elektronicazaken Dixons, Mycom en iCentre volgen de gangen van klanten door het wifi- of bluetooth-signaal van hun mobiele telefoons te onderscheppen in alle 160 zaken. Beeld epa
De elektronicazaken Dixons, Mycom en iCentre volgen de gangen van klanten door het wifi- of bluetooth-signaal van hun mobiele telefoons te onderscheppen in alle 160 zaken.Beeld epa

Wifi of bluetooth wordt gebruikt voor het draadloos verzenden van data, bijvoorbeeld om te internetten, of om handsfree mee te kunnen bellen in de auto. Ook als er niet wordt geïnternet of getelefoneerd, zenden telefoons een signaal uit. Daarbij wordt onder meer een mac-adres verstuurd, een uniek getal waarmee mobieltjes geïdentificeerd kunnen worden. Als dit wordt opgeslagen, is het in theorie mogelijk te zien hoe vaak iemand een filiaal bezoekt.

'We slaan niets op'
Een woordvoerder van Bas Group, het concern waartoe Dixons en Mycom behoren, stelt dat van privacyschending geen sprake is omdat de onderneming geen gegevens bewaart. 'We slaan niets op, we vangen alleen tijdelijke radiosignalen op.' Zodra een klant het pand verlaten heeft en het signaal uitsterft, zijn alle sporen verdwenen, stelt de woordvoerder. Bas Group zegt de informatie onder meer te gebruiken om het effect te onderzoeken van lokale marketingactiviteiten en om de verkoopprestaties van filialen onderling te kunnen vergelijken.

De gebruikte techniek beperkt zich niet tot het interieur van de winkels, er wordt ook gekeken hoe druk het is op straat. Zo kan worden bepaald welk deel van het winkelend publiek een vestiging bezoekt. 'Als er grote omzetverschillen zijn in filialen die verder ongeveer gelijk zijn, kunnen we onderzoeken wat daarvan de oorzaak is', aldus de woordvoerder.

Geen waarschuwing voor bezoekers
Bezoekers van Dixons en Mycom worden niet gewaarschuwd dat ze worden geregistreerd. Dat moet wel, volgens het College Bescherming Persoonsgegevens. Zodra mac-adressen worden opgeslagen, moeten klanten hierover worden geïnformeerd. 'Ook als je deze gegevens niet bewaart', aldus een woordvoerster. 'Mensen die hier niet van gediend zijn, moeten de gelegenheid krijgen hun wifi of bluetooth tijdelijk uit te schakelen, zeker omdat ook op straat gegevens worden gewonnen.' Het CBP zegt overigens geen onderzoek te hebben gedaan naar de werkwijze van Bas Group.

Sinds deze week wordt wifi-tracking in alle winkels van Bas Group toegepast. Onder meer de winkelketen Jumbo kondigde afgelopen zomer aan ook van wifi-tracking gebruik te willen maken. Jumbo doet nu geen uitspraken over de stand van zaken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden