Elektricien Picasso veroordeeld

De voormalige klusjesman van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso (1881-1973), de elektricien Pierre Le Guennec, en diens vrouw Danielle Le Guennec zijn vandaag tot voorwaardelijke celstraffen van twee jaar veroordeeld wegens het bezit van gestolen goederen. Het echtpaar had 271 werken van Picasso in de garage staan.

Werk van Picasso. Beeld afp
Werk van Picasso.Beeld afp

De erfgenamen van de schilder hebben aangevoerd dat het stel de werken uit de laatste woning van Picasso in het Zuid-Franse Mougins heeft gestolen. Het gaat om 180 schilderijen en schetsen en een zakboekje met 91 tekeningen.

De Le Guennecs hebben volgehouden dat Jacqueline, de in 1986 overleden weduwe van Picasso, de werken aan hen heeft geschonken. 'Uit dankbaarheid voor hun toewijding en door de banden van genegenheid die er waren ontstaan.'

Pablo Picasso. Beeld ap
Pablo Picasso.Beeld ap

271 werken

Guennec was van 1970 tot aan de dood van Picasso in 1973 in vaste dienst bij hem. Hij legde alarmsystemen aan, en werkte in de verschillende huizen van Picasso aan de Côte d'Azur. Volgens de ervan Picasso komt zijn naam niet voor in de nagelaten papieren van de schilder.

Veertig jaar lang bewaarden Pierre en Jacqueline Le Quenenec een collectie van 271 werken van Picasso in hun garage. In de zomer van 2010 wilde het echtpaar de authenticiteit ervan laten vaststellen. Dat werd hen fataal. Met de auto reden ze naar Parijs.

Bij het bureau van de Stichting Picasso, dat de nalatenschap van de schilder beheert, kwomen dagelijks verzoeken binnen om kunstwerken als echte Picasso's te laten registreren. Doorgaans ging het om vervalsingen; als per jaar één tekening het predikaat van echtheid krijgt, was het veel. Maar toen bijna een jaar geleden een eerste envelop met tientallen foto's van het echtpaar le Guennec binnenkwam, had zoon Claude Picasso - geboren toen Picasso 66 was; hij staat nog als jochie op de foto terwijl hij met zijn vader schaduwbokst - een reactie die hij zelden heeft. Dit zou wel eens van mijn vader geweest kunnen zijn, dacht hij. De volgende zendingen, met telkens enkele tientallen foto's van niet al te beste kwaliteit, bevestigden die indruk.

'Om de authenticiteit vast te stellen, zal ik de werken in het echt moeten zien', had Picasso het echtpaar geantwoord. Waarop ze dus naar Parijs waren gekomen, schrijft Volkskrant-journalist Ariejan Korteweg in een reconstructie. Drie uur lang boog Claude zich met enkele deskundigen over de werken. Ze hadden geen twijfel: dit was van de hand van Picasso, vooral uit de jaren 1930- '32, toen hij ook ambachtelijk op een hoogtepunt was. Dat het werk ongesigneerd was, was zo vreemd nog niet; Picasso ondertekende alleen als hem dat werd gevraagd, door kopers of galeriehouders. De waarde van de schilderijen, litho's, aquarellen en schetsen wordt geschat op 60 miljoen euro.

Die tocht naar Parijs zou het echtpaar Le Guennec fataal worden. Op 23 september deponeerden de erven Picasso een klacht bij het parket van Grasse, wegens 'diefstal en heling'.

De elektricien Pierre Le Guennec, en diens vrouw Danielle Le Guennec. Beeld afp
De elektricien Pierre Le Guennec, en diens vrouw Danielle Le Guennec.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden