Electriciteit

Oom Evert als Quichot

Koenders Edith

‘Stille tochten werden toen nog niet georganiseerd. Dat was maar goed ook, want misschien hadden we nog meegelopen ook. Voorop, met fakkels, als De Jongens Die Erbij Waren Geweest’. In het verhaal ‘Scipio’s laatste woorden’ uit de bundel Elektriciteit laat Rob van Essen een groepje jongens terugdenken aan een vriend die het slachtoffer is geworden van zinloos geweld. Het verhaal beslaat amper twee pagina’s.

Verrassende openingen, uiteenlopende personages en soepele dialogen, Van Essen kan veel met weinig woorden maar wat vooral opvalt, is de vanzelfsprekendheid waarmee hij zijn verhalen vertelt.

Grappig en grimmig is het tweede verhaal over vriend Scipio, waarin Van Essen een scène schetst in het Vondelpark bij de Jungleband, ‘die glazen bak waarin pluchen aapjes en andere oerwouddieren op boomstronken zitten met miniatuurinstrumenten in hun pootjes’.

De jongens laten de band steeds spelen door er een gulden in te gooien, tot groot vermaak van de vele kinderen met ‘allemaal van die montessori-namen’, tot het spel ontaardt en boze ouders in actie komen.

Vermakelijk zijn het elfjarige neefje en oom Evert, die op de fiets het land doorkruisen. ‘Elk tijdperk heeft zijn ridders’ roept oom uit, die als een Don Quichot ten strijde trekt tegen ‘de conservatieve reactie van 1966’.

In deze twintig licht verontrustende verhalen staan relaties onder druk, denkt een moordenaar terug aan zijn dood, wil een ander eindelijk een einde aan zijn eigen leven maken, overleeft iemand een catastrofale griepepidemie waar verder alleen bejaarden immuun voor waren, laat een vrouw haar borsten vergroten tot afkeer van haar man en droomt een vrouw op een woonboot elke nacht dat ze verdrinkt.

Met compassie en humor wekt Van Essen zijn personages tot leven; een doorlopende voorstelling die geen moment verveelt.


* * * *

Rob van Essen: Elektriciteit. Nieuw Amsterdam; 175 pagina’s; € 16,50. ISBN 9789046808054.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden