Eleanor Parker (91) was meer dan de boze stiefmoeder uit The Sound of Music

De zeven Von Trappjes staan in een rondje en gooien een bal over. Barones Schraeder, de beoogde nieuwe vrouw van kapitein Von Trapp, krijgt de bal hard in haar maag gegooid. Wat moet die vreemde vrouw met hun vader? Waarom kiest hij niet gewoon voor de lieve huisnon Maria? De vannacht overleden Eleanor Parker (91) zal voor altijd herinnerd worden als de boze stiefmoeder uit The Sound of Music.

Just Fontein

De bijrol als barones Schraeder was slechts een bijrol, het leverde haar uiteindelijk wel de grootste bekendheid op. Maar zoals barones Schraeder in The Sound of Music uiteindelijk niet de kwaadste blijkt te zijn, is het ook niet eerlijk om Parker alleen te koppelen aan die ene rol. The Woman of a Thousand Faces, typeerde biograaf Doug McClelland haar.

Ze wordt in juni 1922 geboren in een klein dorpje in de Amerikaanse staat Ohio. Om haar acteerlessen te betalen werkt ze tijdens haar middelbare school als serveerster in een wijnbar en vertrekt later naar Californië om te acteren.

Pasadena Playhouse
Al op jonge leeftijd wordt ze ontdekt in het legendarische Pasadena Playhouse in Californië, waar onder andere ook Dustin Hoffman en Gene Hackman zich in de kijker spelen.

Ze is pas 18 jaar als Warner Brothers haar een contract aanbiedt voor de film They Died with Their Boots On, waar haar scenes de uiteindelijk versie niet halen. Haar debuut maakt ze in 1942, als zuster Ryan in Soldiers in White.

Julie Andres als Maria, met de Von Trapp-kinderen zingend op de fiets Beeld ANP
Julie Andres als Maria, met de Von Trapp-kinderen zingend op de fietsBeeld ANP
Eleanor Parker als barones Schraeder Beeld Screenshot
Eleanor Parker als barones SchraederBeeld Screenshot

Ze speelt voornamelijk kleine rollen. Totdat de Warner studio ontdekt dat Parker meer kan en ze wordt gecast als Mildred Rogers in Of Human Bondage in 1946. Maar de film flopt en het duurt tot 1950 voordat Parker weer een grote rol mag spelen; die van vrouwelijke gevangene in de film Caged.

Eerste Oscarnominatie
Die rol levert Parker haar eerste Oscarnominatie op. Ze wint de prijs niet maar wordt wel in Venetië onderscheiden met de Volpi Cup voor beste actrice. Haar acteerprestaties als Mary McLeod, de gefrustreerde echtgenote van Krik Douglas, in Detective Story (1951) blijven ook niet onopgemerkt bij de 'Academy' en leveren haar nogmaals een nominatie op voor een Oscar.

Eleanor Parker en Humphrey Bogart in Chain Lightning Beeld ANP
Eleanor Parker en Humphrey Bogart in Chain LightningBeeld ANP

Als ze in 1955 nog een keer wordt genomineerd voor een Oscar, als operazangeres Marjorie Lawrence in Interrupted Melody, valt ze weer net buiten de boot. Driemaal blijkt geen scheepsrecht voor Parker, ook niet in de liefde.

Liefdesleven
Ze heeft in 1955 al twee huwelijken achter de rug. Met Lord Fred Losee is ze maar een jaar samen en het huwelijk met Bert Friedlob, met wie ze drie kinderen krijgt, strandt na zeven jaar in 1953. Ook haar derde huwelijk in 1954 met schilder Paul Clemens blijkt geen eeuwig leven beschoren te zijn.

Bij haar laatste man Raymond Hirsch blijft ze tot aan zijn dood in 2001. Ze speelt dan al lang niet meer. In de herfst van haar carrière in de jaren zeventig en tachtig is ze vooral te zien in televisieproducties.

Grote doorbraak
Tijdens haar carrière speelt ze met grote namen als Humphrey Bogart (Chain Lightning) en Frank Sinatra (The Man with the Golden Arm en A Hole in the Head). Haar acteerprestaties in de televisieserie The Eleventh Hour leverden haar in 1963 een Emmy Award op.

Ze breekt nooit echt door tot het grote publiek zoals tijdgenoten Bette Davis of Joan Crawford. Als karakteractrice gebruikt ze vaak pruiken, make-up en een accent. 'Ik heb zo veel diverse individuen neergezet op het doek dat mijn eigen persoonlijkheid nooit echt uit de verf is gekomen', verklaarde ze later.

Eleanor Parker en Robert Taylor in Many Rivers To Cross Beeld ANP
Eleanor Parker en Robert Taylor in Many Rivers To CrossBeeld ANP

Toch staat ze bij een hele generatie bekend als de barones Schraeder die een wig probeert te drijven tussen kamermeisje Maria (Julie Andrews) en kapitein Von Trapp (Christopher Plummer). De kwaadaardige stiefmoeder, de strenge juffrouw die de plaats van de moeder wil innemen. Uiteindelijk neemt ze in de film haar verlies en verlaat kaptein Von Trapp.

Buiten de set was ze des te geliefder. 'Eleanor was en is een van de mooiste vrouwen die ik ooit heb gekend. Persoonlijk, maar ook haar uiterlijk', reageert Plummer op het nieuws van haar dood. 'Ik kan het nauwelijks geloven want ik was er van overtuigd dat ze betoverd was en eeuwig zou leven.'

Parker stierf vannacht een vredige dood in het ziekenhuis, omringd door haar kinderen, laat een huisvriend weten.

Eleanor Parker (l) en Christopher Plummer (r) in The Sound Of Music Beeld Tumblr
Eleanor Parker (l) en Christopher Plummer (r) in The Sound Of MusicBeeld Tumblr

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden