El Chapo kende die hele Sean Penn niet

Wekelijks nemen de cultuurspecialisten van de Volkskrant stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst. Deze week: Bor Beekman.

Regisseur Sean Penn en drugsbaron El Chapo in de Mexicaanse krant La Journada. Beeld AFP

Heel wat mensen menen dat Sean Penn een film wilde maken over El Chapo. En dat de Mexicaanse kartelbaas daarom graag eens met de Hollywoodster wilde verkeren. En dat die hang naar Hollywoodfaam zijn val inluidde.

Dit is niet het hele verhaal.

Zo leren althans de tekstconversaties die zijn onderschept van de Blackberry van de 61-jarige drugstsaar. Afgelopen woensdag werden die integraal (met tikfouten) gepubliceerd door de Mexicaanse krant Milenio.

'Cómo se llama ese actor?', vraagt Joaquín Guzmán (bijnaam El Chapo, codenaam Papá) aan zijn advocaat. Hóé heet die acteur?

'Sean Penn.'

Geen reactie van de grote baas.

'Hij zat in 21 Gramos', helpt de raadsman.

'21 Gramos, wanneer was dat?'

'2003', bericht de advocaat, die even moet opzoeken wanneer Penn ook alweer aantrad in het melodrama van de gevierde Mexicaanse cineast Alejandro González Iñárritu.

Nee, ook met jaartal erbij geeft de drugsbaas geen teken van herkenning. Maar men kan zich voorstellen dat El Chapo in 2003 óók al druk was met het aansturen van zijn drugsconcern en de bijbehorende 'vloot onderzeeërs, vliegtuigen, vrachtwagens, boten', waarover hij snoeft in Penns verslag voor Rolling Stone.

Het was de Mexicaanse soapactrice Kate del Castillo (43) die de ontmoeting met 's werelds meest gezochte gangster opzette en Penn meenam.

'Hóé heet die regisseur ook alweer, die met haar meekomt?', vraagt El Chapo nogmaals, een week voor de afspraak. De advocaat antwoordt dat Penn - volgens Del Castillo - 'nog toffer is dan die ene van El Padrino' - The Godfather. Ook somt hij een rijtje door Penn geregisseerde en geproduceerde films op, waaronder The Indian Runner en The Pledge. 'Met Jack Nicholson.'

Wederom geen reactie. Áls El Chapo een filmliefhebber is, houdt hij dit goed verborgen.

Maar hij is de lulligste niet: 'Laat haar die acteur meenemen. Als ze meer mensen wil meenemen, mag dat ook.'

Dan gaan de telefoondialogen over op de hoofdzaak: het type en de kleur telefoon die El Chapo aan Del Castillo cadeau wil doen, opdat ze na de ontmoeting veilig en intiem kunnen chatten.

'Welke denk jij dat ze het mooist zal vinden?', vraagt de drugsbaas.

En, verderop in het debat: 'Hebben ze ook roze?'

Nee, wel zwart, grijs en zilver. El Chapo draagt zijn raadsman op dit toch even in de winkel na te vragen. Liever roze.

Ook het eerste telefooncontact tussen de twee staat in de krant, zonder vermelding van de kleur.

'Ik zal je zeggen', schrijft El Chapo. 'Ik ben meer opgewonden over jou dan over dat artikel.'

'Haha, dat maakt me blij', reageert de actrice. 'Nu bloos ik.'

Nog niet alles is duidelijk, maar één ding wel: vroeg of laat komt er een film. En die film wordt almaar beter. Mét Sean Penn - als derde wiel aan de wagen op het eerste afspraakje van een verliefde gangster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden