Muziektheater

Eine Nacht in Venedig is muziektheater dat sprankelt, pleziert en ontroert ★★★★☆

De aankleding, de tekst, de regie: onmiskenbaar het werk van Steef de Jong. Hij slaagt er opnieuw in dit kluchtige verhaal niet alleen maar lollig te laten zijn.

Karin Veraart
null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

Gondels, palazzi, gouden licht, marmeren kades, bruggen en kanalen en natuurlijk: het carnaval. Op het moment dat je de zaal betreedt, ben je in Venetië. Onmiskenbaar het werk van theatermaker Steef de Jong. Hij tovert en betovert met clichés en karton, en verrast met muziektheater dat sprankelt van gekke vondsten en plezier en ontroert in z’n schoonheid en waarachtigheid.

Zijn nieuwste is Eine Nacht in Venedig, een voor De Jong groot operetteproject bij Toneelschuur Producties; zo maakte hij eerder vooral een- en tweemansoperettes. Zeven spelers/muzikanten bracht hij nu samen voor Eine Nacht, een bewerking van het stuk uit 1883 van van Johan Strauss junior. De Jong schreef de Nederlandse tekst, vervaardigde decors, kostuums, rekwisieten, deed de regie en leidt het verhaal kort in.

Dat verhaal draait om – soms verwarrende – liefdesperikelen die tijdens het carnaval ruim baan krijgen: van een hertog, bijvoorbeeld, zijn barbier, een vissersmeisje, de vrouw van een senator.

Eine Nacht was in originele vorm uiteraard groter voorzien, met meer figuren, symfonieorkest en wat niet al. Voor de fijne muzikale bewerking tekende Marijn van Prooijen, een behoorlijke puzzel, gezien ook het feit dat wanneer de spelers als personages op de vloer staan, ze (bijna) niet kunnen musiceren. De dynamiek komt dat alleen maar ten goede; er zit een enorme vaart in de voorstelling, die nog wordt versterkt door dubbelrollen (razendsnelle verkleedpartijen) en persoonsverwisselingen. Dat laatste hoort natuurlijk bij het kluchtige aspect van het genre, maar De Jong – mét mooie spelers – slaagt er opnieuw in dit niet alleen maar lollig te laten zijn. Op een heel organische wijze komen er existentiële kwesties aan bod en de liefde wordt serieus bezongen in al haar prachtige vormen en facetten.

Eine Nacht in Venedig

Muziektheater

★★★★☆

Door Toneelschuur Producties/Steef de Jong. Regie, vormgeving en bewerking Steef de Jong. Muziek Johann Strauss II. Arrangementen en muzikaal leider Marijn van Prooijen

9/6 Toneelschuur Haarlem, daar t/m 26/6. Daarna: speciale openluchteditie in Caprera Bloemendaal t/m 4/7.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden