NieuwsGedwongen sluiting popzalen

Eindhovense popzaal de Effenaar ontslaat ruim de helft van het personeel

Popzaal de Effenaar in Eindhoven is door de coronacrisis gedwongen 45 van de 81 medewerkers te ontslaan. Eerder ontsloegen podia als Patronaat in Haarlem en Paradiso in Amsterdam al een deel van het personeel.

null Beeld Hollandse Hoogte / Bart van Overbeeke Fotografie
Beeld Hollandse Hoogte / Bart van Overbeeke Fotografie

Het einde van de reorganisaties is nog niet in zicht. De poppodia houden er sterk rekening mee dat er tot september 2021 geen normale programmering mogelijk is.

‘In plaats van driehonderd programma’s, kan ik dit jaar maar zeventig programma’s voor een klein publiek draaien’, zegt Jos Feijen, directeur van de Effenaar. ‘Mijn inschatting is dat we nog wel een jaar op deze beperkte schaal doorgaan. Dan moet je kijken welke bezetting daarbij hoort. Het is pijnlijk. De klappen vallen vooral bij de bar, de security en de productiebanen op kantoor.’

Veel popzalen komen financieel in de problemen door de anderhalvemeterregels, die maar beperkt bezoek mogelijk maken, en door het wegvallen van het tourcircuit van buitenlandse bands. Zalen als Paradiso in Amsterdam, 013 in Tilburg en Patronaat in Haarlem gingen het Eindhovense podium al voor met een ontslagronde. De Effenaar, opgericht in 1971, kan in zijn twee zalen 400 en 1.200 bezoekers kwijt en maakte de laatste jaren naam met een avontuurlijke programmering van heavy muziek.

Niet alle zalen staan er even slecht voor, zegt directeur Berend Schans van de Nederlandse Vereniging Poppodia en -festivals (NVPF). Maar dat er meer reorganisaties volgen is zeker. ‘Sommige podia hebben wat meer reserves, zodat ze het langer kunnen uitzingen. Anderen hebben weinig vast personeel. Maar 2021 wordt zwaar. Het tweede steunpakket voor cultuur van het kabinet kan helpen, maar dan moet het wel belanden bij sectoren die de eerste keer onderbedeeld waren. Want daar reken ik ons ook toe.’

Van de 45 ontslagen bij de Effenaar hadden er 19 een vast contract, de rest was tijdelijk in dienst. ‘Maar vergis je niet, ook voor studenten die bij ons werken achter de bar is het een aderlating’, zegt directeur Feijen. ‘Zij betalen er hun studie van.’

Om van de nood een deugd te maken hoopt Feijen de verbouwing die hij voor 2022 had gepland een jaar naar voren te halen. De vraag is of de gemeente daarin meegaat. Aan het begin van de coronacrisis kon de Effenaar aanspraak maken op een bijdrage uit het noodfonds van 3 miljoen euro dat Eindhoven voor zes van zijn culturele instellingen vrijmaakte.

Maar over de verbouwing moet het overleg nog beginnen. ‘Als eigenaar van het gebouw, en daarmee verantwoordelijk voor het voldoen aan technische eisen, gaan we natuurlijk met hen het gesprek hierover aan’, zegt wethouder van Cultuur Monique List (VVD).

De hoop van de popsector is gericht op een coronavaccin, dat weer volle zalen mogelijk moet maken. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) sprak dinsdag de voorzichtige verwachting uit dat het in de eerste maanden van volgend jaar al zover kan zijn. Als de distributie dan in de lente gebeurt, zegt directeur Schans van de NVPF, dan zou je in theorie in de zomer weer festivals kunnen houden.

Maar dan zijn er nog wel zeker twee grote vragen. ‘Hoe ga je festivals dan verzekeren, aangezien maatschappijen de pandemiedekking eruit hebben gehaald?’, zegt Schans. ‘De sector denkt na over een eigen garantiefonds, maar voor we dat zelf hebben gevuld zijn we een paar jaar verder. Daar is dus eerst een lening van de overheid nodig.’ Daarnaast is het moeilijk te voorspellen hoe snel buitenlandse bands weer gaan toeren. ‘Dus of je als festival in 2021 weer een volwaardig programma kunt brengen, is onzeker.’

Lees verder

‘Er is geen perspectief meer’, zegt de Utrechtse clubeigenaar Jorn Lukaszczyk als reactie op het besluit dat discotheken en nachtclubs voorlopig gesloten blijven. ‘En dat is desastreus.’

Aan het begin van de zomer vielen al de eerste klappen in de popmuziek. We vroegen Paradiso, Patronaat en de Effenaar toen waarom de sector zo kwetsbaar is in de coronacrisis.

Nog zwaarder dan de popzalen hebben de dansclubs het. Zij mochten ook op 1 september nog niet open. Hoe moet dat verder?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden