Eindelijk herfst: het nieuwe tv-seizoen

De zomer is bijna voorbij, dus tijd voor televisie. Even geen actualiteiten, maar voldoende nieuwe programma’s om straks over na te praten.

van onze verslaggeefster Sara Berkeljon

Glee is the word

De musicalcomedy Glee (‘vrolijkheid’) is in de VS een enorm succes. De liedjes uit de serie zijn een hit op iTunes. In tegenstelling tot andere tv- en filmmusicals, kunnen de castleden van Glee namelijk écht zingen. Stuk voor stuk zijn ze van Broadway geplukt. Daarnaast gastoptredens en zelfs een Madonna-thema-aflevering. De show is ontwikkeld door Ryan Murphy, de bedenker van Nip/Tuck. Vanaf 14 september elke week om 20.30 een dubbelaflevering op RTL 5.

]]>

Frans op expeditie

Na talloze bekende-mensen-edities van andere (saaie) realityshows, is het nu tijd voor Expeditie Robinson. Eindelijk.

Want Expeditie Robinson, dat betekent échte ontberingen, vermagerde deelnemers, slapen in lekkende zelfgebouwde hutten en het stelen van elkaars eten. Met onder andere rapper Lange Frans (foto links), model Kim Feenstra (m) en presentator Maxim Hartman (r). Vanaf donderdag 2 september tussen 20.30 uur en 21.50 uur op RTL 5.

Wilders the movie

De documentaire Wilders, the movie, uitgezonden door de VPRO en gemaakt door Joost van der Valk, is ‘geen politiek pamflet en ook geen moralistisch statement’. Dat we het weten. Het is een portret van de PVV-leider en zijn ‘tot nu toe onzichtbare kiezer’. Uitzending op 12 september om 20.15 uur. Verheugen kunnen we ons ook op een andere VPRO-docu: De Leugen van Robert Oey (uitzending 30 december). Daarin gaat Rita Verdonk zingen, heeft de VPRO beloofd tijdens de perspresentatie.

Help, een zintuig

Na de RTL-programma’s Help, mijn man heeft een hobby! en Help, mijn man is klusser! schiet concurrent SBS dit seizoen een andere doelgroep te hulp. In Help! Mijn kind heeft een zesde zintuig worden ouders bijgestaan in de omgang met hun paranormale kind. Heus geen talentenjacht – het programma speelt in op een ‘hulpvraag’, volgens SBS. Begin 2011, gepresenteerd door Liesbeth van Dijk, finalist in het KRO-programma Op zoek naar het zesde zintuig.

Met het zesde zintuig wist Koefnoen ook wel raad:

]]>

Yolanthe wordt Ivo

Dat is even schrikken, bij het bestuderen van de seizoensprogrammering van de publieke omroep. Maar het staat er toch echt: ‘In Yolanthe’s TV Show op 3 portretteert Yolanthe Sneijder-Cabau (foto boven) wekelijks een aantal nationale en internationale prominenten.’ De TV Show, dat was toch al 29 jaar het programma van Ivo Niehe? In 2005 moest Niehe van de TROS al kortstondig en zonder succes plaatsmaken voor Reinout Oerlemans.

We zijn benieuwd hoe dit gaat aflopen. Vanaf 2011

Openhartoperatie

Omroep Max heeft er zin in, deze herfst. Naast programma’s als Au Au m’n Rug (een klucht), Dokters aan de Costa (docusoap) en Iedereen kan internetten (de comeback van Karel van de Graaf) komt de seniorenomroep ook met iets echt spraakmakends: een live uitgezonden openhartoperatie. Een ‘spectaculaire uitzending’ die kijkers moet attenderen op ‘de gevaren van een ongezonde levensstijl’. Gepresenteerd door Charles Groenhuijsen, ergens in november.

Nieuwe drama's

Nieuw Nederlands drama bij vrijwel elke omroep. De VARA komt met de miniserie Den Uyl en de affaire-Lockheed. De KRO gaat scoren met ’t Spaanse Schaep. En dan zijn er nog series over ‘een gemêleerd amateurzangkoor’ (NCRV) en een studentencorps (Feuten, BNN). Het spannendst zou weleens de De Macht van Meneer Miller kunnen zijn, een VPRO-serie naar het boek van Charles den Tex, met Daan Schuurmans in de hoofdrol en Theo Maassen als bad guy. Vanaf 7 november.

In het vorige seizoen van 't Schaep met de vijf poten kwam Spanje al ter sprake:

]]>

MasterChef

Nee, het is niet het eerste kookprogramma op televisie. Maar MasterChef is waarschijnlijk wél het succesvolste kookprogramma ooit. In 1990, begon MasterChef bij de Britse BBC. Daar is het nog steeds een groot succes. Nederland krijgt, in navolging van veel andere landen, eindelijk een eigen versie. De deelnemende amateurkoks doen opdrachten zoals met een paar ingrediënten een gerecht in elkaar knutselen.

Vanaf 26 september op Net 5.

MaDiWoDoVrijdag

Mustsee voor wie wil meepraten in de eerste week van september is natuurlijk de MaDiWoDoVrijdagshow van de VARA en BNN. Vijf keer per week Paul de Leeuw (foto links), bijgestaan door Filemon Wesselink (m) en Erben Wennemars (r). Hans van der Togt komt elke week langs om over de roddelbladen te vertellen. Een programma voor jongere kijkers waarin ook wordt getwitterd. Te zien in de eerste week: Jan Smit en de ‘damschreeuwer’. Vanaf 30 augustus, Nederland 3, 22.00.

De cast van de serie Glee (AFP) Beeld AFP
De cast van de serie Glee (AFP)Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden