Eindelijk aspergetijd: surf-and-turf-asperges met basilicumolie

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: surf-and-turfasperges met basilicumolie. Hoofdgerecht voor 4 personen.

Foto Tallina van den Hoed

Het is aspergetijd! U kunt zich de komende twee maanden weer laven aan de mooie witte stengels waarvan uw pies gaat stinken. U kunt ze koken, grillen, bakken in de oven, stomen, rauw schaven, en ik kan u vertellen: alles is lekker. Bij asperges zijn er een paar dingen om rekening mee te houden: de witte zijn er tot 24 juni, daarna wordt er niet meer geoogst. Schil ze goed en kook ze niet te lang, dan worden ze bitter. De groene hoef je niet te schillen. Breek het harde onderkantje altijd af!

Vandaag maken we ze surf-and-turf: met zeevruchten en vlees. ‘Surf’ staat voor zee en ‘turf’ voor weidegrond. Eet ze met een eitje, dat is lekker.

Tallina van den Hoed. Foto Studio V

Bereiding

Was en schrob de krielen. Giet een sliert olijfolie in een braadslede en zet de oven op 180 graden. Snijd de krielen in parten, doe ze in de braadslede, bestrooi met zout en peper en hussel even goed door. Zet ze 45 minuten in de oven.

Schil in die tijd de witte asperges en haal bij wit en groen de harde onderkant eraf. Doe schillen en konten in een ruime pan en zet ze onder water met wat zout. Leg daarop de witte asperges. Breng aan de kook. Leg na 5 minuten koken de groene asperges erop. Laat nog 5 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Zet dan het vuur uit.

Kook de eieren zacht, laat ze schrikken in koud water, pel en halveer ze. Verhit een koekenpan en bak daarin alle plakjes rauwe ham een paar minuten, zodat ze krokant zijn als ze zijn afgekoeld.

Haal driekwart van de blaadjes van de basilicumplant af en pureer ze met een staafmixer met de olijfolie, wat zout en peper en het citroensap, tot het een mooi groen geheel is. Haal voorzichtig de asperges uit de pan  maak de volgende dag soep van het kookwater en een paar asperges, zie recepten op internet  en laat ze uitlekken.

Verdeel dan de krielen over de borden en schik de asperges ernaast. Schik de halve eitjes ernaast. Verdeel de rivierkreeftjes over de asperges, verbrokkel de ham over de asperges en kreeftjes en besprenkel met de basilicumolie. Eet meteen op. 

Ingrediënten

800 g krielaardappelen in de schil

50 ml mooie olijfolie

zout en peper

1 kilo witte asperges

400 g groene asperges

4 eieren

100 g rauwe ham

1 basilicumplant

1 theel. citroensap

200 g rivierkreeftjesvlees

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.