tv-recensieJulien Althuisius

Eigenlijk willen we in Handhavers & overtreders de mensen zien die hun Birò op de stoep parkeren

null Beeld

Soms hoop je op een verloren Russische roman, die na eeuwen in een geheim compartiment in een oud mahoniehouten bureau bij toeval ontdekt wordt en in een fraai, lederen omslag uitgebracht wordt – maar krijg je gewoon een nieuw programma op RTL 5. Handhavers & overtreders, sinds begin deze maand op televisie, stelt niet zozeer teleur, het is gewoon precies wat je ervan verwacht. Voorheen had je Overtreders, een programma waarin mensen werden gevolgd die de wet overtreden (ja, ik zeg het maar even) en Handhavers, waarin – sorry hoor – de wet werd gehandhaafd. Maar in deze nieuwe productie van RTL bundelen daders en autoriteiten hun krachten. Dat gebeurt met veel onheilspellende muziek, een ronkende voice-over, schokkerige beelden, een keur aan blauwtinten, geblurde gezichten en onverstaanbare stemverheffingen.

Een handhaver uit Handhavers & Overtreders probeert een ruzie te sussen. Beeld RTL
Een handhaver uit Handhavers & Overtreders probeert een ruzie te sussen.Beeld RTL

In de aflevering van woensdag kwamen handhavers Desi en Roy af op een melding van een man die een raam van een auto had ingeslagen, waarin een vrouw en een kind zaten. Best wel heftig, zou je zeggen. Vond de mevrouw achter het stuur niet. Nee, laat maar joh zei ze, laat die gast lekker. Het bleek om haar man te gaan. Nou, Desi en Roy er toch achteraan natuurlijk en uiteindelijk vonden ze de man, die stomdronken bleek te zijn. Politie erbij (dan weet je dat het menens is) en de man mocht zijn roes gaan uitslapen op het bureau. Een aflevering eerder hadden dezelfde Roy en Desi nog ingegrepen bij een burenruzie tussen daklozen en omwonenden, en had diezelfde Roy een man aangehouden die een blikje bier in zijn richting had gegooid en had gespuugd.

Nu zal de doorsnee kijker al vrij snel de behoefte aan spanning en rechtvaardigheid bevredigd zien, maar voor de ware handhaaffetisjist schiet Handhavers & overtreders schromelijk tekort. Openbare dronkenschap, ruzie, geweld, een incidenteel verkeerd geparkeerde vrachtwagen vormen de hoofdmoot van het programma. Kleine vergrijpen, maar lang niet klein genoeg. Wat mist is het meedogenloze, maar rechtvaardige afstraffen van scooters op het fietspad, fietsers op de stoep, motoren met knaluitlaten, auto’s die te hard optrekken in woonwijken, recreanten die hun rotzooi niet opruimen en buren die in het weekend om 7 uur ’s ochtends gaan boren.

Daarnaast mag er wel wat meer diversiteit in de overtreders, die nu vrijwel allemaal alcoholist, dakloos, allochtoon of een combinatie van al die dingen zijn. Misschien kunnen Roy en Desi een paar weken naar Blaricum, Wassenaar of Amsterdam Oud-Zuid. Wat we willen is het verontwaardigde gezicht van de cryptolul als zijn dubbelgeparkeerde Porsche Cayenne Turbo weggesleept wordt of de hoogblonde bakfietsmoeder die ziedend aan haar zware gouden oorringen plukt als ze bekeurd wordt omdat ze met haar Urban Arrow Family Limited Edition door rood fietste. Of mensen die, als je ze inhaalt, harder gaan rijden. Of iedereen die zijn Birò op de stoep parkeert. Of mensen die zeggen dat het je eigen schuld is als je niet financieel onafhankelijk bent op je 30ste. Net als zijn grote broer het kwaad, kent onbeschoftheid vele gezichten. Voor de camera ermee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden