Eigenlijk was er voor de Popprijs 2016 maar één kandidaat: Martin Garrix

'De winnaar van de Popprijs 2016 is Martin Garrix!' brult radio-dj en spreekstalmeester Frank van der Lende. Het publiek van Noorderslag weet zo te horen niet wat het ervan vinden moet. Niemand gooit bier, want dat mag sinds vorig jaar niet meer. Niemand roept boe, niemand fluit, maar al te enthousiast gejubel is er ook niet.  Zelden was de reactie op de naam van een Popprijs-winnaar zo lauw en gelaten.

Martin Garrix reageert in een filmpje op de prijs.Beeld anp

Het is, in alle eerlijkheid, ook niet bepaald Garrix' doelgroep die zich voor de prijsuitreiking verzameld heeft in de grote zaal van de Oosterpoort in Groningen. Velen hadden op Kensington of De Staat gerekend en lijken eigenlijk niet zo bekend met het fenomeen Garrix, dj en producer, Hollandse wereldster van de 'EDM' ('Electronic Dance Music', een term die vooral gebruikt wordt voor de commerciële voorhoede van het genre).

En dan blijkt ook nog dat de 20-jarige Amstelvener niet in Groningen aanwezig is om de prijs (een cheque van tienduizend euro en een beeldje van Theo Mackaay) in ontvangst te nemen. In plaats daarvan wordt een vooraf opgenomen, nogal summier dankwoordje vertoond op het videoscherm: 'Yo. Sorry dat ik er niet bij kan zijn vanavond, ik zit in Schotland voor mijn videoclip-shoot, maar wat een ongelooflijke eer om deze prijs in ontvangst te mogen nemen. Tiësto, mijn idool, heeft hem ook in het verleden gehad. Nogmaals superbedankt en fijne avond!' En dat is het dan. Einde ceremonie.

Gillende meisjes all over the world. Op het vliegveld in Peru, op het vliegveld in Japan, een miljard views op YouTube, 20 miljoen fans bij zijn optredens: dj Martin Garrix - de beste ter wereld - geniet van zijn wereldfaam. O ja, hij is 20 jaar. John Schoorl sprak hem vorige maand. Lees hier het interview.

Grote voorbeeld Tiësto

Geen kampioensoptreden van de winnaar, dit jaar. Terwijl her en der sympathisanten van vooral Kensington nog wat staan te mopperen, wordt het podium vliegensvlug in gereedheid gebracht voor Jett Rebel. Van der Lende moet de tijd volpraten. Valt niet mee. Het doet allemaal een beetje denken aan januari 2003, toen Garrix' grote voorbeeld Tiësto won. Die liet ook verstek gaan en beperkte zich ook tot een opgenomen bedankje. Ook toen was er het geschamper. Tiësto? Die tilt voor tienduizend euro nog niet eens zijn kont van de bank.

Toch was het toen anders: het publiek reageerde in 2003 ronduit vijandig. Boegeroep. Plastic bekers bier spatten uiteen tegen Tiësto's pratende hoofd op het scherm. Nu? Nog net geen apathie, maar het kwam aardig in de buurt. Alsof iedereen diep van binnen wel wist dat de jury eigenlijk niet heen kon om Martin Garrix. Ja, Kensington blijft de Ziggo Dome maar uitverkopen. Ja, De Staat is echt een grote band geworden, die onder meer op Europese tournee mocht met Muse. Maar hun wapenfeiten verbleken toch bij die van Garrix.

Dj Martin Garrix.Beeld ANP Kippa

Oorworm

Zijn wereldhit In The Name Of Love werd alleen al op Spotify 400 miljoen keer beluisterd en bereikte de platinastatus in de VS. Ruim twintig miljoen wereldburgers zagen zijn spectaculaire live-show. De lezers van DJ Mag riepen hem in oktober uit tot populairste dj ter wereld. Later dit jaar staat hij voor het tweede opeenvolgende jaar als grote meneer op het affiche van Coachella, het belangrijkste festival van Noord-Amerika.

Niet alleen de getallen maakten indruk. Het juryrapport roemde Garrix' 'drang naar vernieuwing' en zijn 'feilloze gevoel voor melodie en hits'. Neem zijn actuele wereldhit In The Name Of Love: bepaald geen clichématige dance-stamper, eigenlijk een beetje te langzaam, maar o wat een 'oorworm'. De gemiddelde Noorderslag-bezoeker is minstens tien jaar ouder dan Martin Garrix en zet thuis wellicht zelden EDM op, maar de jury zal er dit jaar relatief snel uit zijn geweest: eigenlijk was er voor de Popprijs 2016 maar één kandidaat.

Martin Garrix.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden