Eigen vermogen van Triple P schrompelt ineen

Het gaat slecht met automatiseerder Triple P in Vianen. Door een verlies in het derde kwartaal van 24 miljoen gulden is het eigen vermogen tot praktisch nul gereduceerd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Op een balanstotaal van 132 miljoen gulden bedraagt het vermogen slechts een miljoen. Dat is een solvabiliteit van 0,8 procent. Eind vorig jaar had Triple P nog voor 18,1 miljoen aan eigen vermogen in de boeken staan.

'Er zijn overdadige reserves binnen de balans aanwezig, bijvoorbeeld voor de pensioenvoorzieningen', aldus Khaleghi.

Hij gaat er niet vanuit dat er een nieuwe aandelenemissie komt om het vermogen weer omhoog te krijgen. 'Dat zou niet goed zijn tegenover de investeerders van het eerste uur. De koers is te laag.' Khaleghi streeft naar een solvabiliteit van 20 procent. Dat betekent dat het eigen vermogen met ongeveer 25 miljoen gulden aangevuld zou moeten worden.

Het verlies van 24 miljoen was vorige maand al bekend gemaakt. De omzet valt tegen en de kosten voor research pakken hoger uit dan verwacht. Het verlies wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door een voorziening voor een reorganisatie die 229 van de 1350 banen kost. Triple P zet daarvoor 16,5 miljoen gulden opzij.

In Nederland gaan 160 van de 700 banen verloren. Dit gaat gepaard met 40 tot 50 gedwongen ontslagen. De omzetverliezen door het afstoten van bedrijfsonderdelen bedragen naar schatting 20 miljoen gulden.

De omzet daalde in het derde kwartaal van 81,8 miljoen naar 77,3 miljoen gulden. In de eerste negen maanden bleef de omzet ten opzichte van dezelfde periode van 1995 met 257,5 miljoen ongeveer gelijk. De operationele winst sloeg om van 8,2 miljoen in een verlies van 4,3 miljoen gulden.

De problemen van Triple P worden vooral veroorzaakt door een fout in programmatuur die door het bedrijf geleverd was aan enkele ziekenhuizen in Duitsland. 'Dat scheelde ons in het tweede kwartaal 8 miljoen aan omzet. Onze bruto-marge is 50 procent, dus u kunt nagaan wat dat voor het bedrijfsresultaat heeft betekend', aldus Khaleghi.

Volgens hem bestaat het grootste deel van de kosten van de onderneming uit vaste posten die gewoon doorlopen, ook als de omzet daalt. 'De sanering die we nu proberen door te voeren, is bedoeld om dat probleem aan te pakken.'

De problemen van het tweede kwartaal sijpelden na in het derde kwartaal, toen bovendien de orderontvangst tegenviel. Inmiddels gaat het beter. 'De laatste weken raakt de orderportefeuille weer beter gevuld', zegt Khaleghi.

Triple P heeft een grote opdracht van Perscombinatie gekregen om de redactionele opmaaksystemen te vernieuwen.

Triple P verkreeg vorig jaar een notering aan de elektronische beurs in New York, de Nasdaq. De plannen voor een notering in Amsterdam zijn voorlopig opgeschort. 'Eerst orde op zaken stellen', aldus Khaleghi.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden