Egypte sluit bekende onderzoeksjournalist op

Het Egyptische leger heeft op zondag Hossam Baghat opgepakt, een belangrijke onderzoeksjournalist en mensenrechtenactivist. Baghat werd urenlang ondervraagd en zou beschuldigd worden van het 'publiceren van foute informatie die het algemeen belang schaadt'.

Hossam Baghat, de Egyptische mensenrechtenactivist en onderzoeksjournalist Beeld Screenshot
Hossam Baghat, de Egyptische mensenrechtenactivist en onderzoeksjournalistBeeld Screenshot

De 36-jarige Baghat is oprichter van het Egyptisch Initiatief voor Persoonlijke Rechten (EIPR): de belangrijkste mensenrechtenorganisatie van het land die rapporten publiceert over politieke, sociale en wettelijke aangelegenheden, van politiegeweld tot de rechten van minderheden.

Na de revolutie van 2011 trad Baghat af en richtte hij zich op de onderzoeksjournalistiek. Zo schreef hij een reeks verhalen over het Egyptische leger en de politieke elite.

Zondagochtend werd hij opgeroepen door militaire ondervragers en acht uur lang vastgehouden, voordat hij officieel werd aangehouden.

Volgens de onafhankelijke website Mada Masr, waarvoor hij regelmatig schrijft, vertelde hij hen dat hij mogelijk aangeklaagd wordt voor het publiceren van onjuiste informatie die de nationale belangen schaadt.

Aantasting van de persvrijheid

Met zijn laatste artikel, over de onenigheden tussen het Egyptische leger en de inlichtingendienst, heeft Baghat zich waarschijnlijk de woede van de veiligheidsinstanties op de hals gehaald.

Zijn arrestatie zorgt voor veel ophef onder journalisten en activisten die zich geconfronteerd zien met een nog grotere inperking van de persvrijheid dan onder president Mubarak, die in 2011 werd afgezet. Dit weekend arresteerden de autoriteiten ook de oprichter van de onafhankelijke krant El-Masry El-Youm, voor een lang aanslepende corruptiezaak.

Op Twitter uitten activisten en journalisten hun frustratie over de arrestatie van Baghat. Onder hen ook Kenneth Roth, de directeur van Human Rights Watch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden