Eeuwige jeugd, verbrokkeld

Sinds woensdag ligt in de kiosk naast het gewone weekblad Vrij Nederland ook een speciale uitgave, Smart Body getiteld. Een special van VN over, zo zegt althans de website van het weekblad, hoe de wetenschap aan onze onsterfelijkheid werkt....

Dat laatste, de commercie van de eeuwige jeugd, is meer een oude VN-reflex, dan dat de lezer er veel van terugvindt in de special.

Alleen het laatste essay van Marijn van der Jagt gaat echt over de beeldvorming rond veroudering en hoe de commercie die maakt en manipuleert. Zelfs de Dove-reclames met oudere modellen lijken een ommekeer, maar voeden in feite gewoon dezelfde gevoelens van onzekerheid die veel vrouwen (en mannen) naar de rimpelsmeersels doet grijpen.

Ook al omdat de getoonde modellen natuurlijk toch op bevalligheid zijn geselecteerd. Ze verbergen minstens zoveel als ze laten zien, constateert Van der Jagt, terecht kritisch.

In de rest van de special is van die kritische opstelling helaas minder te merken. VN vroeg bijvoorbeeld schrijver Arthur Japin een total-bodyscan te ondergaan in een privékliniek in Duitsland. Net een ontdekkingsreis naar je eigen lijf waar je toch al zoveel over hebt gehoord, noteert hij. Maar dat zulke scans schijnzekerheid bieden en onrust zaaien om niks, komt niet echt aan de orde.

Hetzelfde geldt voor het dagboek van Ingeborg Beugel, televisiemaakster (45) die vindt dat ze een onevenredig oude kop krijgt en die laat verbouwen in Thailand. Eén en al kommer en kwel, maar uiteindelijk is de pijn vergeten en bewijst een omarming van haar zoontje dat het de moeite waard was. ‘Mamma, je bent gelukkig niks veranderd.’ Alleen de adressen ontbreken nog.

De zinnigste stukken in de bijlage heeft VN en gros ingekocht van het Britse populair-wetenschappelijke weekblad New Scientist. Interessante verhalen, over implantaten, pillen, design-baby’s, dna-reparatie, anti-oxidanten, zwangere bejaarden, daar niet van. Maar zo veel en uiteenlopend dat het de lezer duizelt. En de belangrijkste vraag blijft onbeantwoord: kan ik langer leven? Of is alles uiteindelijk toch maar statistiek?

Matig eten en veel bewegen, is het devies van de Rotterdamse hoogleraar Jan Hoeijmakers, die wordt geïnterviewd. Een artikel eerder, over Leids onderzoek naar de genen van hoogbejaarde Nederlanders, zou je dat niet zeggen. Die dronken en rookten erop los.

Martijn van Calmthout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden