Eerwraak

Zo stiekem weg werden er gisteravond een paar bijzondere beelden op de Nederlandse televisie vertoond. Een gespierde Turks-Koerdische jongeman, die wegens zwaar geweld tot vier jaar gevangenisstraf was veroordeeld, liet zich tijdens een proefverlof zonder balkje over zijn ogen interviewen....

Nu was deze jaloerse jongeman niet het beste voorbeeld van eerwraak waar de gelijknamige documentaire van Frans Bromet over ging. Ook Nederlandse hoorndragers willen wel eens spectaculair en dodelijk wraak nemen op hun vrouw of de minnaar van hun vrouw. Soms zelfs met de kinderen als medeslachtoffer. Maar klaarblijkelijk was een typische eerwraakpleger – iemand die een onkuis vrouwelijk familielid straft – moeilijk tot een gesprek te bewegen.

Er bleef echter genoeg authentiek materiaal over om documentaire weinig opwekkend te noemen. Er is nog een lange weg te gaan, die wordt geleid door dappere vrouwen die zich durven uiten in een onverschillige wereld.

Via hen was Bromet ook op het onderwerp gekomen. Twee Turks-Koerdische vrouwen hadden contact met hem gezocht, nadat zij een educatief schoolproject over eerwraak hadden gemaakt. Met hulp van Bromet hoopten zij een breder publiek te bereiken. Dat is ze gelukt, al was de prijs daarvoor wel dat zij moesten omgaan met de Bromet-benadering. De filmer denkt met zijn hoofdpersonen mee, maar doet dat op een soms klierige toon, die niet bij iedereen in goede aarde valt. In elk geval niet bij de twee vrouwen, die zijn zuigende vragen over hun eigen principes of liefdesleven niet wilden beantwoorden. Zo hadden ze zijn medewerking niet bedoeld.

Voor de Nederlandse kijkers was de Brometmethode echter wel zo plezierig, want het voegde een klein beetje humor toe aan een loodzwaar onderwerp, waarin tieners zonder blikken of blozen spraken over ‘afmaken’ of het in een kuil gooien van een ongehoorzaam zusje. Het enige dat Bromet moet vermijden is dat hij de inleidingen zelf inspreekt, want daarvoor is zijn zeurstem ongeschikt.

Eerwraak wordt aanstaande vrijdag om 13.40 uur herhaald op Nederland 2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden