Eerste Kamer akkoord met verbod op nertsenfok

Met ingang van 2024 moet er een eind komen aan de professionele nertsenfokkerij. Een meerderheid van de Eerste Kamer schaarde zich dinsdag achter het voorstel van PvdA en SP. Deze partijen strijden al jaren voor een verbod. Fokken met vossen enchincilla'sis al sinds 2008 verboden.

Redactie
Nertsen in hun kooi bij onderzoeksbedrijf voor pelsdieren 'Edelveen'in Ederveen. Beeld ANP
Nertsen in hun kooi bij onderzoeksbedrijf voor pelsdieren 'Edelveen'in Ederveen.Beeld ANP

PvdA, SP, PVV, D66, GroenLinks, ChristenUnie, 50Plus, Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) en de Partij voor de Dieren ( 46 zetels) stemden voor een verbod op het fokken van nertsen. VVD, CDA, SGP en een PvdA-senator (29 zetels) stemden tegen.

Voor- en tegenstanders spreken van een historisch moment. De ja-stemmers spreken van een mijlpaal, omdat dieren niet voor elk doel gehouden mogen worden. Tegenstemmers noemen het historisch dat een goed draaiende sector wordt opgeheven. De VVD stelde 'rechtsstatelijk ontgoocheld' te zijn.

Voor de zomer gaf een meerderheid van de Tweede Kamer al aan dat nertsen, in het wild roofdieren met een territorium, niet in kooien moeten worden gehouden alleen om hun pels te kunnen gebruiken in modeaccessoires. Pelsdierhouders kondigden eerder aan zeker 1 miljard euro te claimen bij een verbod.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden