nieuwsstripfiguur

Eerste Donald Duck met lesbisch stel in de winkel

De eerste Donald Duck met een lesbisch stel ligt sinds donderdag in de winkel. Het gaat om één plaatje in het stripverhaal, waar op de achtergrond twee verliefde vrouwen te zien zijn. ‘Donald Duck wil de wereld om ons heen representatief weergeven.’

Het bewuste plaatje in de Donald Duck. Beeld Donald Duck
Het bewuste plaatje in de Donald Duck.Beeld Donald Duck

Een klein overwinninkje, wellicht, voor de LHBTI-gemeenschap: de eerste homoseksuele geliefden zijn gesignaleerd in de Donald Duck. De acceptatie van liefde tussen leden van hetzelfde geslacht in Duckstad is het resultaat van een initiatief van de 10-jarige Fenna, die wordt opgevoed door homoseksuele ouders. Zij beklaagde zich op 23 februari in het Jeugdjournaal over het feit dat er in Donald Duck uitsluitend verliefde heterostellen rondlopen.

‘Ik heb twee vaders en twee moeders, die zijn homo’s en lesbisch, en ik vind het belangrijk dat dat ook normaal is’, zei Fenna. ‘Alleen, in Duckstad lijkt het alsof dit helemaal niet bestaat.’ De hoofdredacteur van de Donald Duck beloofde in de uitzending aan het verzoek gehoor te geven. Een tekenaar verving daarop het mannelijk exemplaar van een heterostel, dat geniet van een romantisch diner in een Duckstedelijk restaurant, door een tweede vrouw.

De editie met die scène erin ligt sinds donderdag in de winkels. Dat betekent niet dat de hele Donald Duck nu vol staat met homoseksuele eenden. Het gaat om één plaatje, op pagina 41 in het verhaal ‘goede daden, slechte daden’, waar op de achtergrond twee dames van middelbare leeftijd aan tafel zitten. Met een hartje tussen de hoofden. Donald Duck wil verder geen commentaar op de kwestie geven.

Afspiegeling maatschappij

De Nederlandstalige editie van het stripblad voert een zelfstandig beleid, vertelt stripboekhistoricus Ger Apeldoorn. De redactie hoeft verhaallijnen niet voor te leggen aan eigenaar Disney, en kan naar eigen inzicht de maatschappij in Nederlandstalig Duckstad vormgeven.

‘Het gaat ‘De Duck’ er daarbij niet om een statement te maken, het gaat ze om representatie’, aldus Apeldoorn. ‘Donald Duck moet de wereld weergeven die lezers om zich heen zien en ervaren. In Duckstad loopt de gekleurde medemens al vele jaren rond, en de eerste gehandicapte eend is ook al verschenen.’ En zo wordt ook homoseksualiteit weergegeven als normaal maatschappelijk fenomeen, zonder er de nadruk op te leggen. ‘Er is geen verhaallijn waarin Katrien lesbisch wordt’, zegt de striphistoricus.

Desondanks startte de zeer conservatieve christelijke groepering Citizen Go daags na de aankondiging van dat ene plaatje, in het Jeugdjournaal in februari, al een petitie tegen ‘LHBTI-gedram’ in de Donald Duck. ‘Het altijd zo onschuldige tijdschrift voor kinderen wordt zo een propagandamiddel in een ideologische cultuurstrijd’, aldus de petitie. Vrijdagmiddag hadden ruim 5400 mensen de petitie getekend.

Het is niet voor het eerst dat gevreesd wordt voor homoseksuele indoctrinatie in de stripboeken van kinderen. In 1953 luidde de Amerikaanse kinderpsycholoog Fredric Wertham al de alarmbellen over Batman, die toen nog alleen in stripboek-vorm bestond.

‘Alleen iemand die niets afweet van de psychopathologie van sex is blind voor de subtiele homo-erotiek tussen de volwassen Batman en zijn jonge vriend Robin’, schreef Wertham. ‘Ze wonen in weelderige vertrekken met schitterende bloemen in grote vazen en ze hebben een butler, Alfred. Batman draagt soms een ochtendjas.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden