BestsellersBoeken

Eerherstel voor Geertje Dircx, de vrouwen van de Ilias en Jaimie Oliver

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Jet Steinz
Ine Soepnel tipt Olive Kitteridge van Elizabeth Strout. Beeld
Ine Soepnel tipt Olive Kitteridge van Elizabeth Strout.

Eerherstel voor Geertje Dircx, dat wil Simone van der Vlugt graag bewerkstelligen met haar nieuwste historische roman Schilderslief. Dircx was een tijdje de vriendin van Rembrandt, maar werd, toen hij een relatie begon met Hendrickje Stoffels, gedumpt – in het tuchthuis van Gouda, waar ze door toedoen van de schilder vijf jaar onterecht vastzat. Raar, vond Van der Vlugt, dat je er niets over hoort in dit Rembrandtjaar; maar als Schilderslief in de bestsellerlijsten blijft staan (deze week op 5 in de VK-top-10 en in de CPNB Bestseller 60 op 10), komt daar misschien wel verandering in.

Net als Van der Vlugt geeft Pat Barker een stem aan mensen die eerder nauwelijks aan het woord kwamen: De stilte van de vrouwen is een hervertelling van Homerus’ Ilias, waarin vrouwen vooral fungeren als objecten waarmee mannen elkaar kunnen aftroeven, en over het algemeen slechts tekst krijgen om te jammeren. Barkers roman daarentegen – geschreven vanuit het perspectief van Briseïs, die als oorlogstrofee aan Achilles werd gegeven – stelt hun gevoelens, ervaringen en gesprekken centraal.

Intussen is ook Jamie Oliver bezig met een vorm van rehabilitatie, en wel die van zichzelf. Kort na het ineenstorten van zijn restaurantimperium kwam hij gewoon weer met een nieuw kookboek, het 21ste in twintig jaar: VEG – recepten met groente, dus. Een boek dat hij naar eigen zeggen acht jaar geleden al schreef, maar bewaarde voor het juiste moment: waarop ‘het iets losmaakt, en meer doet dan alleen verdeeldheid zaaien’. Dat moment lijkt nu te zijn gekomen: in zowel de VK-top-10 als de Top 60 is VEG de hoogste binnenkomer, en Oliver is weer de populaire kok die hij ooit was.

De Volkskrant Boekenraad toptien

1 Ilja Pfeijffer, Grand Hotel Europa

2 David Lagercrantz, Zij die moeten sterven

3 Jamie Oliver, VEG

4 Elizabeth Day, Het feest

5 Simone van der Vlugt, Schilderslief

6 Lucinda Riley, Zeven zussen (deel 1)

7 Peter Buwalda, Otmars zonen

8 Rob van Essen, De goede zoon

9 Pat Barker, De stilte van de vrouwen

10 Lucinda Riley, Zeven zussen. Storm

De boekentip van Ine Soepnel (Van Someren & Ten Bosch): Elizabeth Strout, Olive Kitteridge

Elizabeth Strout schrijft briljante boeken over gewone mensen. Een verteller pur sang, net als mijn andere heldin, Alice Munro. Allebei zijn ze een meester in het weglaten van overbodigheden en allebei hebben ze een ongelooflijk talent om zowel complex als glashelder te zijn. Deze zomer las ik Olive Kitteridge, de levensschets van een onhandige, gevoelige en goudeerlijke vrouw. We zien haar door de ogen van haar man, haar leerlingen, haar stadsgenoten en haarzelf. Zo fijnzinnig en gelaagd kom je ze zelden tegen. In oktober verschijnt het vervolg: Opnieuw Olive, en daar kijk ik enorm naar uit.

Ine Soepnel van boekhandel Van Someren & Ten Bosch, Zutphen. Beeld Jan Mulders
Ine Soepnel van boekhandel Van Someren & Ten Bosch, Zutphen.Beeld Jan Mulders

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden