Eerherstel voor Beatles- en Stonesmanager

Iedereen met wat kennis over The Rolling Stones en The Beatles weet één ding zeker: Allen Klein deugde niet. Hoe deze geslepen accountant uit New Jersey beide bands in zijn zakelijke wurggreep kreeg, vanaf respectievelijk 1965 en 1969, en hoe hij die daarna kaalplukte, is standaard-rockgeschiedenis.

De populariteit van dit verhaal is goed verklaarbaar. Het wordt al decennialang de wereld ingepraat door Mick Jagger en Paul McCartney, en kritiekloos overgenomen door veel biografen. En het appelleert aan een krachtig 'anti-business'-ethos onder veel liefhebbers van rockmuziek.

Correctie

Allen Klein (1932) overleed in 2009. Kort daarna benaderde zijn zoon Jody de gerenommeerde rockjournalist Fred Goodman: wilde die geen biografie van zijn vader schrijven? Goodman, onder meer oud-redacteur van Rolling Stone, zou onbeperkt toegang krijgen tot alle archieven, én complete auteursvrijheid.

Het resultaat is een boek met als ondertitel The man who bailed out The Beatles, made The Rolling Stones, and transformed Rock & Roll. Dit geeft al aan welke kant Goodmans Allen Klein uitgaat: een correctie op de eenzijdigheid van een gevestigde waarheid.

Conflicten

Kleins conflicten met The Rolling Stones en The Beatles hadden uiteenlopende oorzaken. Maar in geen van beide gevallen waren dat het soort malversaties dat de standaard-geschiedenis is ingesuggereerd. De Stones hadden Klein gewoon niet meer nodig, toen vanaf 1969 Jagger de zakelijke leiding overnam. En ze voelden zich ook, terecht, verwaarloosd door Klein, die toen alleen nog maar aandacht had voor de Beatles.

En die Beatles? Die hadden vanaf 1970 slaande ruzie met iedereen. Vóór alles met elkaar, in een jarenlange explosie van kleingeestigheid en onvolwassenheid waar ook de relatie met hun manager niet tegen opgewassen was.

Pionier

Fred Goodman maakt ook duidelijk wat Allen Klein wél was: een pionier en vernieuwer die zijn rock-clientèle voor het eerst echt rijk maakte, door het einde te forceren van een traditie van extreme onderbetaling - door platenmaatschappijen - van muzikanten. Zowel de Beatles als de Stones, die vóór Klein managers hadden die totaal geen partij waren voor die platenmaatschappen, redde hij hiermee van een bankroet.

Hoe dit niet heeft geleid tot eeuwige dankbaarheid maar tot het omgekeerde, blijkt een financieel complex maar overtuigend verhaal. In een boek dat ook ruimschoots aandacht vraagt voor Kleins eigen fouten en tekortkomingen - maar een oplichter: dat was hij niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden