Eenmanspost

Saai? Ach. Er viel gisteren op de eerste dag van de Algemene Beschouwingen inderdaad geen borstenfloepertje van Femke Halsema, Sharon Dijksma, Lousewies van der Laan of Gonny van Oudenallen te noteren....

Wim de Jong

Door Bos en Verhagen bijvoorbeeld in hun confrontaties, waarbij woorden in de mond werden genomen als ‘liegen’, ‘onzin’ en ‘slappe hap’. Door de stevige clash tussen Femke Halsema enerzijds en Van der Vlies, Herben en Verhagen anderzijds over de uitspraken van de eerste over fundamentalistische katholieken en protestanten (Verhagen: ‘Dieper kunt u niet zinken!’). Door de ongeoorloofde interrupties van de Groep Van Schijndel die voorzitter Weisglas weer boven op de kast kregen. Door een komisch intermezzo van de Groep Van Oudenallen, waarin meer aandacht werd gevraagd voor de rol van de ‘bloemetjes en de bijtjes’ in ons aller wereldbeeld.

Wanneer zulke lichtpuntjes er thuis de moed niet konden inhouden, dan hadden de politieke dramaturgen achter de schermen van het Binnenhof nog wel wat andere troefkaarten in hun mouw. Halsema had zo van haar campagne-afdeling een telraam meegekregen om de camera’s weer even op zich gevestigd te weten, Jan Marijnissen haalde een koopgids van de Otto tevoorschijn om de listen en lagen van het grootkapitaal te schetsen wanneer eenvoudige mensen op schulden moeten worden gejaagd. En verder kon je je uitgebreid een indruk vormen van het permanente sms-verkeer (volksvertegenwoordiging) en Blackberry-gebruik (kabinet) gedurende de marathon. Dijksma kwam op zeker moment niet meer bij van wat ze nou weer op haar beeldscherm kreeg voorgetoverd.

Saai? Ach. Niettemin houd ik sterk het gevoel dat ik gisteren zo’n beetje de enige ben geweest die de moeite wilde nemen om het allemaal in een tien uur durende live-uitzending achter elkaar te zien. Ferry Mingelen maakte gisteren tenminste halverwege de Beschouwingen melding van het feit dat ‘vele’ kijkers zich intussen al bij de NOS hadden beklaagd over het gebodene. Belangrijkste ergernis, begreep ik van een instemmende Mingelen: te veel detail in al die knopenpoetserij, te veel gehakketak ook. Maar zij hadden dus naar politiek gekeken, ik vanuit mijn eenmanspost naar het soms verleidelijke leven in een kantoortuin.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden