Eenmalig typetje blijkt meerjarig succes te zijn

Edina (Eddy voor intimi) is overduidelijk een veertigjarige vrouw, maar zij kleedt zich als een tiener. Champagne drinken, roken, blowen en exorbitant veel geld uitgeven zijn een paar van haar geliefde bezigheden....

ELLEN VAN DEN BOOMGAARD

Absolutely Fabulous. Nederland 3, 20.30 uur.

Saffrons idealen zijn tegenovergesteld aan die van de hippe veertigjarigen. Ze wil studeren en een verantwoord leven leiden, seks en alcohol komen in haar vocabulaire niet voor.

Dit generatieconflict is het simpele hoofdingrediënt voor de humoristische serie Absolutely Fabulous. De VPRO begint vanavond met een herhaling van de BBC-reeks, vanaf het begin. Dat is vooral leuk omdat die eerste afleveringen voor een groot publiek onbekend zullen zijn. Tegen de tijd dat AbFab (zoals de serie in Engeland liefkozend is afgekort) in Nederland 'ontdekt' werd, was de eerste reeks al afgelopen.

Edina is ooit bedacht door het komische duo Dawn French en Jennifer Saunders, als eenmalig typetje voor een sketch. Maar daar bleef het niet bij, Edina kreeg een eigen show en in het najaar van 1992 werd bij de BBC de eerste aflevering uitgezonden van Absolutely Fabulous. De rol van Eddy wordt vertolkt door Saunders, die de serie ook heeft geschreven. Al speelt Saunders een prominente rol in de serie, Joanna Lumley (Patsy) is toch de troef. Hetgeen bleek uit de twee Bafta's (de Britse variant van de Amerikaanse Emmy) die zij ontving in 1993: een voor beste comédienne en een voor comedypersonality van het jaar.

Hoewel het eerste deel een beetje traag is en zeker niet het briljantste, blijft het een grappige aflevering. De drankzucht van Eddy en Pats speelt een belangrijke rol. Met een fikse kater strompelt Edina 's ochtends de keuken binnen waar Saffron haar begroet met een monter 'we voelen ons zeker weer goed vandaag?'. De verzameling lege flessen op tafel laat weinig aan de verbeelding over. Maar toch bezweert Edina haar dochter dat ze is gestopt met drinken. 'Goddomme, wat is nou één glaasje, sweetie', klaagt zij. En tegenover Patsy verklaart ze water te drinken omdat Saf zo'n hekel aan alcohol heeft. Patsy: 'Water?' Eddy: 'Dat is dat spul dat je in je whisky gooit.'

Toen Robin Nash, destijds hoofd comedy van de BBC, begin jaren negentig het idee voor de serie onder ogen kreeg, vroeg hij zich af wat er nou leuk was aan twee dronken vrouwen. Maar hoe ver hij er naast zat, blijkt uit de nog altijd niet tanende populariteit. Zelfs vijf jaar nadat de eerste aflevering is uitgezonden, is de serie nog steeds geliefd bij een groot publiek.

Ellen van den Boomgaard

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden