Eenling die poëziewebsite groot maakte

Hij had moeite met het gezelschap van andere mensen, maar Rob de Vos wist vele liefhebbers van de dichtkunst te bereiken met zijn site Meander.

Het eeuwige leven - Rob de Vos 1955 - 2018

Hij was geestelijk vader van Meander, een populaire website voor Nederlandstalige poëzie.

Liefst 7.000 mensen hebben nu een abonnement op de wekelijkse nieuwsbrief van de site, hetgeen voor poëzie enorm is. Oprichter Rob de Vos stierf begin april - vermoedelijk op de 2de - in zijn woonplaats Hoogvliet, waar hij alleen woonde in een eigenlijk te groot huis. Op 20 mei zou hij 63 jaar zijn geworden.

Op Eerste Paasdag had hij nog appcontact gehad met iemand van Meander. 'Maar op dinsdag was hij onbereikbaar. De politie werd uiteindelijk gebeld', zo zegt Gerard Kool, die jarenlang zijn rechterhand was bij Meander. 'Hij bleek levenloos op de bank te liggen met de televisie aan. De arts constateerde een natuurlijke dood, mogelijk hartfalen.'

Rob de Vos had kind noch kraai, zodat hij een gemeentelijke crematie kreeg. Edith de Gilde, die zelf sinds 1999 op Meander publiceert, zegt dat Rob heel lang samenwoonde met zijn moeder en broer. 'Maar zijn moeder overleed 12 jaar geleden en zijn broer maakte later een einde aan zijn leven vanwege zware depressiviteit. Nichten en neven zijn door de notaris niet gevonden.'

Rob de Vos werd geboren in Rotterdam-Zuid. Zijn vader overleed al jong bij een ongeluk tijdens de aanleg van de metro. Na de middelbare school werkte Rob nog enige tijd, maar al snel bleek dat hij een stoornis had. 'Zelf noemde hij het een gegeneraliseerde angststoornis. Hij is er nooit door een psychiater voor behandeld', zegt Kool. Hij had moeite met het gezelschap van andere mensen en kwam liever zijn huis niet uit.

'Maar telefonisch en schriftelijk had hij veel sociale contacten', aldus Kool. Op zijn 25ste begon hij met de Schrijfcirkel, een gestencilde literaire periodiek die in Rotterdam werd verspreid, maar nooit meer dan enkele tientallen abonnees had. Dat veranderde ineens toen internet opkwam. Rob de Vos begon in 1995 als een van de eersten in Nederland met een eigen site, die vooral bedoeld was beginnend literair talent een kans te geven om te publiceren. De naam Meander - wat rivierlus betekent - stond volgens Kool ook voor 'Me Ander'.

Aanvankelijk kon ook proza worden gepubliceerd, maar na enige tijd besloot Rob de Vos zich te beperken tot poëzie. Langzaamaan stroomden de abonnees toe. Tal van uitgevers begonnen hem dichtbundels te sturen. Rob de Vos moest het in goede banen leiden. Hij wilde geen commercieel bedrijf: onbetaald werken bleef de norm. Het maakte de dichters niet uit. Bekende namen als Ted van Lieshout, en ook F. Starik en Menno Wigman (beiden dit jaar overleden), werden op Meander geïnterviewd en publiceerden er werk.

Frouke Arns die in 2010 de Meander Dichtersprijs won, brak daarna door.

De Vos was 22 jaar de spil in het bestaan van Meander. Hij was webmaster, redacteur en ideeënkanon. Hij bestuurde de stichting en hield de administratie bij. Heel lang dacht De Vos dat als hij stopte of zou overlijden, de site ook zou eindigen. 'Maar Meander is inmiddels meer dan Rob en zal door anderen worden voortgezet', zegt Edith de Gilde.

Op Meander werd zijn dood herdacht met het gedicht weggaan van Fatima Ualgasi:

weggaan maakt niet veel geluid

niet meer dan herfstbladeren

die opstuiven in de wind

de boom blijft verweesd achter

nu zijn stem op het tuinpad ligt

en geluiden dempt

haast onhoorbaar

je voetstappen

die zich verwijderen

alleen wie achterblijft

weet hoe afscheid klinkt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden