Eenderde van extra cultuursubsidies naar festivals

Van de tien miljoen euro die in 2017 tot en met 2020 jaarlijks extra beschikbaar komt voor de kunst- en cultuursector gaat bijna eenderde naar festivals.

Hiphopcollectief The Wave tijdens Eurosonic Noorderslag.Beeld anp

Dat blijkt uit de besluiten die minister Bussemaker van Cultuur op Prinsjesdag over de zogenoemde Culturele Basisinfrastructuur heeft genomen. Dat zijn de cultuurinstellingen die voor de komende vier jaar rechtstreeks subsidie van het rijk krijgen en de fondsen die de rest aan rijkssubsidies verdelen.

Vorige week was al uitgelekt dat de PvdA-bewindsvrouw de tien miljoen extra krijgt die haar partij ook had geëist bij de begrotingsonderhandelingen met coalitiegenoot VVD. Daardoor stijgt het totaalbedrag aan rijkssubsidies voor kunst en cultuur in 2017-2020 naar ruim 389 miljoen euro per jaar. Dit bedrag wordt uitgekeerd aan 88 instellingen en zes fondsen.

Onderwijs

Uit de dinsdag gepresenteerde Miljoenennota blijkt dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voortaan jaarlijks 200 miljoen euro meer krijgt. Daarvan wordt het leeuwendeel aan onderwijs besteed. Van de 10 miljoen euro extra voor kunst en cultuur komt bijna een kwart ook bij het onderwijs terecht: 1,2 miljoen euro voor cultuureducatie in het vmbo en eenzelfde bedrag voor muziekonderwijs.

Het Fonds Podiumkunsten mag 3,1 miljoen euro extra verdelen onder festivals. Dit betekent dat 23 festivals alsnog subsidie ontvangen. Zij hadden een goede beoordeling van het fonds gekregen, maar er was geen geld meer voor financiële steun. Tot de festivals die nu alsnog subsidie ontvangen behoren Eurosonic Noorderslag (300.000 euro), Nederlands Theater Festival (250.000) en Cultura Nova (300.000).

Het Fonds Podiumkunsten mag van de minister ook 700 duizend euro extra uitgeven aan muziektheater. Daarvan profiteren Holland Opera, Opera2Day en Orkater. Het laatste gezelschap verliest echter wel haar theatersubsidie van bijna 7 ton. Het Fonds Podiumkunsten krijgt ook nog 450 duizend euro extra voor talentontwikkeling.

Hans Kesting (R), winnaar van de Louis d'Or, en Wine Dierickx (3eL), winnaar van de Theo d'Or tijdens de uitreiking van de VSCD toneelprijzen op het Nederlands Theater Festival.Beeld anp

Het Mondriaan Fonds mag 700 duizend euro extra verdelen onder presentatie-instellingen. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie krijgt vier ton extra voor de Dutch Design Week en nog eens hetzelfde bedrag voor festivals. Er komt een half miljoen meer voor de verbetering van de arbeidsmarktpositie van kunstenaars. Het Nederlands Letterenfonds kan op 350 duizend euro extra reken voor literaire festivals, Het Fonds voor Cultuurparticipatie krijgt er ook evenveel bij voor festivals.

Vier musea krijgen meer geld omdat zij bij de bezuinigingen tijdens de laatste vier jaar extra hard zijn getroffen: Letterkundig Museum (250.000 euro), Museum Meermanno (125.000), Huis Doorn (150.000) en Slot Loevestein (125.000).

Advies veranderd

Het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest behouden beide hun subsidie als ze één 'symfonische voorziening' worden, zoals ook de Raad voor Cultuur had geadviseerd. De twee orkesten mogen van de minister wel zelf bepalen hoe ze dat gaan doen. De raad had voorgesteld om dat in handen te leggen van een externe deskundige. Ook de ingangsdatum is veranderd: niet meer 1 januari 2019, maar acht maanden later.

De Raad voor Cultuur had eerder ook geadviseerd om geen subsidie meer toe te kennen aan Theater Utrecht omdat het gezelschap niet genoeg eigen inkomsten binnenhaalt. Tijdens een tweede ronde is dat advies in het voordeel van Theater Utrecht veranderd.

Veel instellingen die de afgelopen vier jaar al subsidie van het rijk kregen, behouden die in 2017-2020. Minister Bussemaker volgt het advies van de Raad voor Cultuur op om na de grote bezuiniging tijdens het eerste Kabinet Rutte nu voor continuïteit te kiezen.

Tijdens het eerste kabinet Rutte werd op het jaarlijkse cultuurbudget van 900 miljoen euro per jaar 200 miljoen bezuinigd. Eerder had Bussemaker al 18,6 miljoen euro per jaar vrijgemaakt voor de kunst- en cultuursector, maar dat was niet extra geld zoals nu. Dat bedrag werd bijeen gebracht door reserveringen op haar cultuurbegroting te offeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden