Een zwoele act en twintig open doekjes

Een fluweelzachte mannenstem gonst bij aanvang van Circus Wonder door de tent. 'U gaat vanavond zien: de artiest in de vrouw en de vrouw in de artiest.' Hier is sprake van ironie, denk je....

Twee jaar lang, beweert Minne, zocht hij naar sterke vrouwen die 'volledig vertrouwen op hun eigen lichaam en talent'. Hij vond Sylvie de ballerina, Natalia de ritmisch gymnasiaste, Meriel het slangenmeisje, Annet de freefightster en ('het toetje van de avond') Juliette de bodybuildster. Ze verschillen in leeftijd (van 16 tot 43 jaar) maar zijn allemaal 'van de straat'. En: 'Ze doen wat ze het liefste doen.' Dat wil zeggen, hun kunstje in de spotlight, op een draaibare sokkel, omkringelt door rook, opgezweept door greatest hits.

Meer heeft Minne niet van hen gevraagd. Geen script, regie-concept, choreografie, dramatisch verloop. Een zwoele act, applaus (twintig open doekjes in één uur), that's it. En zo toert Circus Wonder langs de zomerfestivals onder de vlag van Les Ballets C. de la B..

Maar is dat niet de naam van het gezelschap van Alain Platel, de veelgeroemde Vlaamse theatermaker die het volkstheater een modern imago gaf door gewone mensen te verleiden tot ongewoon drama? Minne is zelf zo'n van de straat geplukte zonderling die in Platels Iets op Bach (1998) bowlingballen opving met zijn buikspieren. Wat mijn leermeester kan, lukt mij ook, moet Minne hebben gedacht.

Waar autodidact Platel is begiftigd met een groots theatraal en choreografisch bewustzijn, blijven zijn leerlingen (vooralsnog) steken in een adoratie voor het excentrieke. Koen Augustijnen, Platels danser van het eerste uur, mislukte vorig jaar in het Holland Festival met een wanordelijk danstheaterconcert. Nu is het Ghani Minne, die te vroeg in de schijnwerpers staat.

Dat lijkt de pijn van Platel: hij weet nog geen school te maken. Alle festival- en theaterdirecteuren smachten naar een opvolger nu de meester zelf heeft aangekondigd zich even terug te trekken na zijn laatste project, Allemaal Indiaan. Zijn dansers en acteurs - veelal amateurs - hebben hem de gouden formule echter nog niet ontfutseld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden