Review

Een zwaar thema wordt succesvol licht gemaakt

Hoe geslaagd zijn de speciale kerst- en oud-en-nieuwspecials van de vaderlandse cabaretiers? De Volkskrant bekeek ze met - disclaimer! - milder gemoed dan anders.

Youp van 't Hek. Beeld An-Sofie Kesteleyn
Youp van 't Hek.Beeld An-Sofie Kesteleyn

In de zomer van 1996 stort een TWA-vliegtuig neer in de Atlantische Oceaan tussen New York en Parijs. Van de 230 personen aan boord overleeft niemand de crash. In zijn oudejaarsconference vertelt Youp van 't Hek het verhaal van een Nederlandse zakenman die op het allerlaatste moment zijn vlucht van New York naar Parijs verruilt voor een ticket naar Amsterdam. Een zwangere jonge vrouw die haar vriend wil opzoeken in Parijs is dolblij met de vrijgekomen stoel.

Via deze omweg heeft Van 't Hek het toch over de rampvlucht MH17. Het is voor oudejaarsconferenciers een niet te missen onderwerp, maar voor Van ­'t Hek is het ongeluk 'te groot en te vers' om er relativerende grappen over te maken. Ook al moet hij wel zeggen dat hij geen rouwdeskundige, geen 'zalvende zeikerd' meer kan zien.
Via de man die in 1996 de vergadering in Parijs liet schieten en zijn familie in Amsterdam verraste, komt Van 't Hek op de belangrijkste vraag, waar niemand een wetenschappelijk antwoord op heeft: wat doen we hier op aarde en hoe lang mogen we hier blijven?

Dit zware thema, waarbij de Midden- Oosten-koppensnellers, de Taliban-krankzinnigen en Poetin natuurlijk langskomen, wordt door Van 't Hek licht gemaakt. En uiteindelijk komt er toch een antwoord op de vraag over de zin van het bestaan. In de traditie van Kan en De Jonge blijft hij dicht bij huis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden