Een wedstrijd waarin het draait om maar één naam

Politiek, dan moet het om de inhoud gaan. Daar roept hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier ons vermanend toe op. Want wat heeft het voor zin om de PVV met de NSB te vergelijken?...

PvdA-raadslid Vera van de Wiel-Tax probeert in Venlo de discussie aan te gaan, schrijft Elsevier verderop. Daar zijn nog zieltjes te winnen, want de PVV doet niet mee aan de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt lastiger dan gedacht: PVV-aanhangers gaan niet stemmen op 18 november. ‘Ik probeer ze wel te bereiken door er bijvoorbeeld op te wijzen dat hun stem dan verloren gaat. Maar vaak zijn ze nogal bozig en willen ze geen gesprek.’

Vrij ‘Lang leve de inhoud’ Nederland diende afgelopen week een lijst met vragen in bij de PVV over de financiering van de partij. De persvoorlichter was niet boos, maar juist ‘allervriendelijkst’. Niet dat dat Harm Ede Botje hielp. De persvoorlichter belde niet terug.

Volgens Ede Botje worden kritische vragen door de PVV stelselmatig niet beantwoord. Hoeveel geld de Children of Jewish Holocaust Survivors uit Los Angeles heeft ingezameld voor Wilders’ ‘legal defense fund’, heeft hij dus nog niet kunnen achterhalen. Het doel is overigens wel duidelijk. Volgens de pro-Israëlische organisatie is de rechtszaak tegen Wilders, wegens vermeend haatzaaien en discriminatie, ‘een perfecte gelegenheid om de fascistoïde islam en radicale moslims te ontmaskeren’.

Mensendokter Arnon Grunberg krijgt in zijn rubriek juist de vraag voorgelegd hoe iemand zich moet verdedigen, die beschuldigd wordt van ‘de linkse kerk’ te zijn. Hij haalt Duitsers en nationalisme aan, maar – gelukkig – niet de Tweede Wereldoorlog. Dergelijke beschuldigingen getuigen volgens hem van ‘versleten retoriek’ en verraden ‘geestelijke armoede en een volledig gebrek aan argumenten’. Die discussie over de inhoud komt zo niet erg op gang.

In De Groene Amsterdammer vertelt hoofdredacteur Vittorio Feltri van Il Giornale, de krant van Berlusconi, wellicht niet geheel toevallig over de gepolariseerde situatie in Italië. ‘Er is een wedstrijd gaande waar het draait om maar één naam: Silvio Berlusconi. Het geeft geen enkele zin om je aan de kant van de scheidsrechter te scharen, want daar is niemand in geïnteresseerd. En bovendien: we hébben geen scheidsrechter.’

HP/De Tijd heeft Wilders wel te pakken gekregen. In 2004 dan, want het tijdschrift brengt deze week een ‘best of’ uit van de laatste 999 edities. Toch aardig om weer eens te lezen. In 1998 stemden 2.500 kiezers op Wilders. En in 2002 waren dat er vijfduizend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden