Een Vrouwenboekenbal? Nou goed, voor deze keer

Eén keer en daarna nooit weer mag het feministische maandblad Opzij dinsdag een Vrouwenboekenbal organiseren. ‘Boekenbal’ is een beschermd merk, waarvan alleen de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) gebruik mag maken.

Omdat het maandblad alle uitnodigingen en persberichten al de deur had uit gedaan, knijpt de CPNB dit jaar een oogje dicht. Met de hoofdredacteur van Opzij is overeengekomen dat volgend jaar een andere benaming wordt gekozen voor het boekenfeest, dat het maandblad jaarlijks wil gaan organiseren.

Het maandblad heeft na de boze brief van de CPNB op haar site een oproep geplaatst voor een alternatieve naam voor het Vrouwenboekenbal. Er circuleren titels als ‘Books & Lady Gala’, ‘Opzijleesfestijn’ en de wat baldadiger klinkende ‘Bal zonder Ballen’ en ‘Bal zonder mannen met ballen is geen bal aan-bal’. De redactie heeft nog geen keuze gemaakt.

Elitair

Het boekenfeest van Opzij is volgens redacteur Femke van Wiggen niet te vergelijken met het Boekenbal dat de CPNB al sinds 1947 organiseert als opening van de boekenweek. ‘Het Vrouwenboekenbal is niet elitair want het sluit niemand uit zoals het Boekenbal, dat alleen toegankelijk is voor genodigden. Ons boekenbal is laagdrempelig. Iedereen kan een kaartje kopen. Het is een feest voor schrijfsters én hun lezers.’

Een apart boekenfeest voor vrouwen vindt zij niet uit de tijd. ‘Er kan niet genoeg aandacht worden besteed aan vrouwen en boeken. Vrouwen zijn het grootste lezerspubliek en wij geven hen de kans hun favoriete schrijfsters te ontmoeten. Overigens zijn mannen net zo goed welkom.’

Genomineerden

Tijdens het eerste en laatste Vrouwenboekenbal wordt de Opzij Literatuurprijs 2009 toegekend. Er zijn zes genomineerden: Vonne van der Meer (Zondagavond), Manon Uphoff (De Spelers), Marie Kessels (Ruw), Annelies Verbeke (Vissen Redden), Anke Scheeren (De mooiste dagen zijn het ergst) en Minke Douwesz (Weg). In de jury zitten onder anderen hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Xandra Schutte en de auteurs Esther Gerritsen en Pia de Jong. Ook zijn er speeddates met genomineerde schrijfsters en voor het dansende deel van het bal live muziek en dj’s.

Screenshot Opzij Beeld
Screenshot Opzij
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden