Een vrouwelijke verslaggever die kritische vragen stelt, dat kan niet

Een vrouwelijke verslaggever die kritische vragen stelt, dat kan niet. Laura Kuenssberg, politiek journalist van de BBC, roept kritiek op.

Patrick van IJzendoorn
Laura Kuenssberg in gesprek met Boris Johnson in 2015. Beeld Getty Images
Laura Kuenssberg in gesprek met Boris Johnson in 2015.Beeld Getty Images

Kort na de dramatisch verlopen verkiezingen verlaat Theresa May met haar man 10 Downing Street. De camera's klikken, de helikopter ronkt en vanuit het journalistenkorps klinkt een even luide als deftige damesstem. 'Is dit sterk en stabiel, premier?' Deze als vraag verkleedde plaagstoot is afkomstig van Laura Kuenssberg, sterverslaggever van de BBC die door haar onbeschroomde werkwijze uiteenlopende vijanden maakt. Deftige conservatieven, aanhangers van Corbyn en UKIP-leden kunnen haar niet uitstaan. Maar ze heeft ook een grote schare bewonderaars.

Ingestuurde brief

BBC-kijker Robert Winstanley had vorige week genoeg van de 40-jarige Kuenssberg die eerder dit jaar, voor zover mogelijk, Donald Trump in verlegenheid had gebracht. Hij stuurde een brief naar The Daily Telegraph. 'Ik kan niet begrijpen', schreef Winstanley, 'waarom ze, een onmiskenbaar intelligente en goed geïnformeerde politiek verslaggever, zo onbeleefd en gemeen moet zijn tijdens haar interviews.' Het schrijven zorgde voor een dagenlang debat. Een lezer zei zich te ergeren aan 'het ogenschijnlijke plezier dat Kuenssberg lijkt te beleven aan haar vragen'.

Andere wijzen er juist op dat het goed is dat politici hard worden aangepakt en dat Kuenssberg een uitmuntende leerling blijkt te zijn van voormalig BBC-coryfee Jeremy Paxman. De dochter van een Schotse zakenman verscheen zeven jaar geleden voor het eerst in beeld en is uitgegroeid tot het gezicht van de politieke verslaggeving van de Britse publieke omroep. Paxmans optredens riepen ook kritiek op, maar dat is niets vergeleken met het gif waar Kuenssberg mee te maken krijgt, met name op sociale media en op partijbijeenkomsten.

Partijcongressen

Zo kan ze geen goed meer doen bij de Corbynista's sinds ze hun leider heeft onderworpen aan uiterst kritische vragen. Wanneer ze bij partijcongressen het woord neemt, klinkt er gesis en boegeroep. Vanuit die hoek kwam een petitie voor haar ontslag, die werd besmeurd met seksistische opmerkingen. Van de populisten van UKIP kreeg ze na een kritische vraag aan leider Paul Nuttall te horen dat ze 'terug in haar hol moest kruipen'. Dat ze op een dure meisjesschool heeft gezeten en uit gegoede kringen komt, helpt niet in deze tijden.

Commentatoren werpen zich nu op de vraag wat er aan de hand is. In The Daily Telegraph zocht Glenda Cooper het in 'een fatale combinatie van seksisme, een Schots accent en sociale media'. Ook het gepolariseerde klimaat speelt mee. Het is geen toeval dat zij, in het midden, vooral ideologische afkeer ontmoet aan beide kanten van het politieke spectrum. Dat kan ook worden gezien als haar kracht, net als de twee prominente prijzen die ze vorig jaar won voor haar 'buitengewone verslaggeving'.

Paul Nutall. Beeld AFP
Paul Nutall.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden