BoekBuiten de lijnen

Een voetbalboek en een voetbalquiz die niet over voetbal gaan

Met Buiten de Lijnen schreef Frank Heinen een boek over voetballers waarin voetbal bijzaak is. Ook de quiz op de boekpresentatie gaat níét over het spel.

De Grote Frank Heinen Voetbalquiz in De Balie, Amsterdam.Beeld Els Zweerink

Voor het begin van de Grote Frank Heinen Voetbalquiz zegt quizmaster Frank Heinen zaterdagavond dat deze voetbalquiz niet over voetbal zal gaan. Hij verklaart zich nader. ‘Ik ga bijvoorbeeld niet vragen wie het eerste eigen doelpunt in het Nederlands elftal...’

Een man in de zaal: ‘Ben Stom.’

Heinen: ‘…maakte. Heel goed.’

Naast Heinen ligt een stapel van zijn nieuwste voetbalboek, Buiten de lijnen. Heinen en de uitgever, Das Mag, brengen het zaterdagavond onder de aandacht met de voetbalquiz die niet over voetbal gaat. De locatie is ook al ongewoon, De Balie in Amsterdam. De medewerker van het debatcentrum die Heinen op het podium introduceert, is er zelf ook een tikje verbaasd over. ‘Mijn baas houdt niet van voetbal.’

Buiten de lijnen wordt aangeprezen als ‘de bijbel van vergeten voetballers’. Voor het vuistdikke boek (566 pagina’s, ruim 150 verhalen) geldt hetzelfde principe als in de quiz: het gaat niet over voetbal.

De eerste zin van het voorwoord in Buiten de lijnen: ‘Dit is geen boek over voetbal.’

De tweede: ‘Niet over het spel, bedoel ik.’

Buiten de lijnen van Frank Heinen: géén voetbalboek.Beeld Das Mag

Onbekende voetballers

Behalve quizmaster is Heinen (34) een van de tv-recensenten van de Volkskrant. Voor diverse opdrachtgevers schrijft hij columns en stukken over wielrennen en voetbal die zelden over wielrennen en voetbal gaan. Hij is ook de maker van de rubriek Eindsignaal in het tv-programma Studio Voetbal, een klein eerbetoon aan een voetballer die niet geheel vergeten is, maar meestal wel bijna.

Een jaar of acht geleden al werd de kiem voor Buiten de lijnen gelegd toen Heinen voor het tijdschrift Hard Gras een verhaal over een voetballer van Bayern München schreef die zijn loopbaan voortijdig beëindigde omdat hij niet tegen de machocultuur bestand was, Sebastian Deisler. Hij is de enige beroemde voetballer in het boek.

Jarenlang bleef Heinen zoeken naar verhalen over onbekende voetballers die niet in de eerste plaats voetballer waren. Op Toon Effern (Chelsea), Willem Frederik Hesselink (Bayern München) en Sjoerd Ruiter (Ajax) na zijn het allemaal buitenlanders. Het voornaamste criterium: ‘Het moest een goed verhaal zijn.’ Het tweede: ‘Hun verhaal moest niet al bij iedereen bekend zijn.’

Heinen in zijn voorwoord in Buiten de lijnen: ‘Er zijn mensen die geloven dat voetballers uitzonderlijke mensen zijn, of, erger nog, belángrijke mensen. Helden. Ik geloof dat niet. Wel denk ik dat er een hoog percentage voetballers is met een bijzonder verhaal.’

En dus gaat het bijvoorbeeld over Pepe Soares, de Portugees die pas 23 jaar oud was toen hij in oktober 1931 werd vergiftigd door zijn moeder, per ongeluk. Chorizo, is de titel van het verhaaltje. Het verdriet in Lissabon was zo groot, schrijft Heinen, dat de straathonden een etmaal lang hun staart tussen de benen hielden – een typische Heinen-zin in een typisch Heinen-boek.

In De Grote Frank Heinen Voetbalquiz gaat het zoals aangekondigd over randzaken van randzaken.Beeld Els Zweerink

Randzaken van randzaken

In de quiz gaat het zoals aangekondigd over randzaken van randzaken, zoals de reclame die Marco van Basten ooit maakte voor een biermerk (Bavaria), de mascottes Woutje Stein (Excelsior) en Bultje (Heracles), de film met Pelé en Co Prins (Escape to Victory) en de dubbelgangers van Robert Long (Danny Blind) en een paardenbloem (de Belg Marouane Fellaini).

Er wordt veel bier gedronken. Team Tinkebal wint de quiz. Een stuk of 97 mannen en drie vrouwen kijken daarna naar Noord-Ierland – Nederland. Voor het eerst gaat het in de Balie over voetbal. Iedereen verveelt zich prompt.

Frank Heinen: Buiten de lijnen, de bijbel van vergeten voetballers. Das Mag, 566 pagina’s, €27,50.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden