Een verbod op illegaal downloaden. Goed idee?

Als het aan staatssecretaris Fred Teeven van Justitie ligt, wordt het downloaden van auteursrechtelijk materiaal voor privégebruik strafbaar gesteld. Morgen bespreekt de Tweede Kamer zijn voorstel. De muziekindustrie is verdeeld. Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra is voorstander van het downloadverbod, maar de vakbonden van de artiesten zijn juist tégen.

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Dat het illegaal downloaden van auteursrechtelijk materiaal onwenselijk is, daar is vrijwel iedereen het over eens. Maar over de manier waarop dit moet worden aangepakt, verschillen de meningen. Verschillende belangenorganisaties en politieke partijen hebben inmiddels een voorschot gegeven op het debat, en dragen hun eigen oplossing aan. Een overzicht.

Voor: Buma/Stemra
Buma/Stemra, de stichting die de belangen behartigt van meer dan 20.000 componisten, tekstdichters en muziekuitgevers in Nederland, is al heel lang een groot voorstander van een downloadverbod. Dat maakt het voor rechters mogelijk om de beheerders van sites die illegale muziek aanbieden te veroordelen. 'Je kunt volgens Buma/Stemra als land niet blijven toestaan dat 90 procent van de muziek op internet in Nederland illegaal gedownload wordt. De maker van het liedje ontvangt hiervoor niets, terwijl oprichters van sites als The Pirate Bay miljoenen verdienen', zegt directievoorzitter Hein van der Ree op de muzieksite 3voor12.

Tegen: artiestenvakbonden
Buma/Stemra mag dan vóór het downloadverbod zijn, de artiestenvakbonden die vertegenwoordigd zijn in het bestuur van die stichting zijn juist weer tégen. De vakbonden Palm en Genec hebben hun handtekening gezet onder een petitie die oproept tot het handhaven van de thuiskopieheffing. Dat is een extra bijdrage die de consument nu betaalt bij de aanschaf van lege cd's en dvd's, en die ten goede komt aan film- en muziekmakers. Maar Teeven wil daar juist vanaf, ten faveure van het downloadverbod. Volgens de staatssecretaris is de heffing een achterhaald systeem. FNV Kiem, de Nationale Toonkunstenaarsbond (Ntb) en de Consumentenbond zijn de petitie - die vandaag wordt aangeboden aan Teeven - gestart.

Voor: NVPI
De NVPI, de belangenvereniging voor de entertainmentindustrie, is dan weer voorstander van het downloadverbod. Volgens de organisatie is dat een 'bittere noodzaak' om het illegale aanbod van muziek, films, games en boeken op internet afdoende te kunnen aanpakken. De illegale platforms werden toegestaan door de overheid, en hebben daardoor kunnen floreren ten koste van de creatieve sector, aldus de NVPI. De consumenten zijn dat als normaal gaan ervaren, zodat zij niet meer bereid zijn om de film- en muziekmakers ervoor te compenseren. En dus moet de overheid dat regelen.

Tegen: Bits of Freedom
De organisatie voor de verdediging van digitale burgerrechten Bits of Freedom noemt een downloadverbod 'slecht voor muzikanten, voor fans en voor internetvrijheid in Nederland'. Het is een eerste stap richting censuur, aldus de organisatie eerder dit jaar in een verklaring. 'De muzikanten lopen een thuiskopievergoeding voor blanco dragers mis, en het gedrag van miljoenen downloadende fans wordt in één klap in de onrechtmatige hoek geplaatst.' Bits of Freedom ziet meer in het mogelijk maken van het geven van een vrijwillige bijdrage bij het downloaden van materiaal met auteursrechten.

Tegen: Norma
Rechtenorganisatie Norma voor acteurs en musici pleitte vandaag, in de aanloop naar het Tweede Kamerdebat, voor modernisering van de thuiskopieregeling. De extra heffing moet dan niet alleen voor lege dvd's en cd's gaan gelden, maar ook voor andere, modernere, beelddragers als iPods en harddiskrecorders. Teeven heeft al laten weten dat niet te zien zitten, dat leidt alleen maar tot dubbele of onnodige betaling door de consument, meent hij.

Tegen: D66
Nu.nl wist vandaag de hand te leggen op wat de bijdrage van oppositiepartij D66 in het debat van morgen zou zijn. De democraten zouden een oplossing hebben gevonden waar alle partijen zich wellicht in zouden kunnen vinden: het aanbieden van een totaalpakket van films en muziek net zo gemakkelijk maken als het bij radioprogramma's nu al is. Radiozenders kunnen namelijk totaalpakketten aankopen via organisaties als Buma/Stemra. Maar op internet moeten partijen die legaal muziek willen aanbieden met de verschillende platen- en filmmaatschappijen. En die zijn er vaak huiverig voor om hun materiaal op internet aan te bieden.

Of het plan van D66 daadwerkelijk het gouden ei blijkt, of dat de voor- of tegenstanders uiteindelijk aan het langste eind gaan trekken, daarover moet morgen na het debat meer duidelijkheid zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden