Een tintelfrisse Mendelssohn

Muziek..

Met de Radio Kamer Filharmonie en de bas Robert Holl opende Jaap vanZweden de nieuwe serie 'De Vrijdag van Vredenburg'. De klassieke redactiesvan Tros, Avro en NPS bundelen onder deze titel hun krachten in 33 liveop Radio 4 uitgezonden concerten. De omroepmusici zien een rijkevariëteit aan gastdirigenten tegemoet als Markus Wigglesworth, Eri Klas,Pascal Rophé, Marc Soustrot en Vladimir Spivakov.

Vrijdag kreeg Van Zweden het publiek uit de stoelen met liederen vanoverrijpe Sjostakovitsj en een tintelfrisse symfonie van Mendelssohn. InSjostakovitsj' liederen, door Robert Holls in het Russisch in monumentalebogen gezongen, op tekst van Michelangelo Buonarroti vergelijkt de grotebeeldhouwer zijn 'ruwe hamer' waarmee hij 'harde steen' tot mensenvleesbewerkt, met die van God, waarmee alle aardse hamers zijn uitgebeiteld.Fraai waren de geheimzinnige violen in het negende nacht-lied, waarinMichelangelo mijmert dat de slaap hem lief is, terwijl de misstanden in dewereld hem ernaar doen verlangen zelf steen te zijn.

In het eerste deel van Mendelssohns wat rap ingezette 'Italiaanse'ontbrak het nog enigszins aan aristocratie en finesse, maar deSovjet-somberheid werd door Van Zweden en zijn musici met een ontwapenendegretigheid van het podium geblazen. In Mendelssohns luchtigestrijkerspassages voegden de violisten van het opgeheven Radio SymfonieOrkest zich soepel in de nieuwe RKF en RFO-gelederen (beide orkesten vormenéén unit waar alle musici lid van zijn). Het is het klinkend resultaatvan de grote vooruitgang die het RSO in voorgaande seizoenen al boekte.

Huib Ramaer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden