Recensie Theater

Een theaterstuk zonder rode draad: het werkt verrassend goed (vier sterren)

Regisseur Jetse Batelaan doet een theatraal gokje naar wat er was vóórdat we verhalen verzonnen

Het Verhaal van Het Verhaal door Theater Artemis en Het Zuidelijk Toneel Beeld Kurt Van der Elst

Het Verhaal van het Verhaal

Jeugdtheater (8+)

Door Theater Artemis en Het Zuidelijk Toneel. Regie Jetse Batelaan.

15/9, Theaters Tilburg.

Tournee t/m 16/12.

Doorgaans verschijnt er tijdens een voorstelling van alles op het podium. Regisseur Jetse Batelaan zet echter in op het tegendeel. In zijn recente familieproducties voor zijn Bossche thuishaven Theater Artemis verheft hij de verdwijntruc tot ongeëvenaard ontregelend theater. In deze co-productie met Het Zuidelijk Toneel wordt er hartstochtelijk gezocht naar ‘het verhaal’. Dat is er namelijk (nog) niet. In die zin kun je Het Verhaal van het Verhaal opvatten als absurde vertaling van het fenomeen ‘prehistorie’: Batelaan doet een theatraal gokje naar wat er was vóórdat we verhalen verzonnen en ­geschiedenis schreven.

Er scharrelt een anarchistisch volkje van schaars geklede oermensen over de tribunes richting podium. Daar slaan ze hun kampementje op, van ­alles wat ze onderweg bietsen: nooduitgangbordjes, rode lopers, blauwe verf, brandblussers en plastic afzetlint. Een voice-over (Thomas Dudkiewicz) verwoordt wat wij denken: ‘Waar is de rode draad?’ Aan schuifelende decorstukken (Theun Mosk) hebben we ook weinig. Een driehoek, cirkel, licht­gevend vierkant en draaiende lijn ­dragen ook al weinig verhaal in zich.

Het Verhaal van Het Verhaal door Theater Artemis en Het Zuidelijk Toneel. Beeld Kurt Van der Elst

Dan komen metershoge billboards op van niet de minste figuren: vader Trump, moeder Beyoncé en zoon ­Ronaldo schuiven langs. Maar ook dit beroemde gelegenheidsgezinnetje lukt het niet een drama te fabriceren. Misschien dat Beyoncé daarom naar de bouwmarkt vertrekt?

‘Verhaal, waar ben je?’, roept ­Ronaldo. Hij helt vervaarlijk over de ­podiumrand. In die diepe afgrond hoort hij ons schateren. ‘Er is niks te snappen, daarom snap ik het gewoon’, zegt een jongen op rij tien. Exact.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.