theater

Een tegendraadse studie over die stille sluipmoordenaar, de eenzaamheid ★★★★☆

In de licht absurdistische voorstelling What Ever Happened to Mr. Pete? wordt een schuchtere man in een curieuze kliniek blootgesteld aan sociale situaties. Alles hint naar een gebrek aan verbondenheid.

Annette Embrechts
Acteur Joep van der Geest in ‘What Ever Happened to Mr. Pete?’ door Het Zuidelijk Toneel. Beeld Sofie Knijff
Acteur Joep van der Geest in ‘What Ever Happened to Mr. Pete?’ door Het Zuidelijk Toneel.Beeld Sofie Knijff

Er is een Week tegen Eenzaamheid, een Nationale Coalitie en de overheid maakt reclame met tips om in actie te komen tegen ‘de lepra van de 21ste eeuw’ (volgens tijdschrift The Economist). Die strijd tegen ‘de stille sluipmoordenaar’ richt zich vooral op sociale activiteiten.

Het Zuidelijk Toneel kiest in de licht absurdistische voorstelling What Ever Happened to Mr. Pete? een andere invalshoek. In 23 korte scènes, geschreven door Joachim Robbrecht en geregisseerd door Sarah Moeremans, wordt een schuchtere man in een curieuze kliniek blootgesteld aan sociale situaties. Om beurten stappen personages de in zachte tinten gehulde kamer binnen: een zus en zwager met onbenoemde verwijten, een notaris met ongevraagde adviezen over het nalaten van vermogen aan nabestaanden, een diëtiste met een extreme menukaart vol crash- en DASH-diëten, een zwijgzame telefooninstallateur met oud draadloos toestel.

Alles hint voortdurend naar een gebrek aan verbondenheid, minstens zozeer veroorzaakt door de veeleisende en weinig empathische bezoekers als door de vreemd reagerende Mr. Pete zelf. Acteur Joep van der Geest weet hem met weinig woorden en terugtrekkende motoriek prachtig gestalte te geven. Aan de andere kant van het oudroze gordijn zal Gillis Biesheuvel als tweede Mr. Pete (een personage uit Twin Peaks van David Lynch) vast evenveel ontroering en sympathie opwekken – de zaal is in tweeën gesplitst, publiek draagt koptelefoons. Hier dreigen meerdere ‘Petes’ over de rand van sociaal ongemak te worden geduwd.

Wanneer plots het dak ter sprake komt, een handlezeres schrikt van ‘de hoogte’ in Pete’s lotslijn en clichés passeren als ‘wie nooit aan de dood denkt, kan het leven niet begrijpen’, vrees je een valstrik. Zo maken Moeremans en Robbrecht (die tijdens de première een rol verving) een tegendraadse studie over die stille sluipmoordenaar, waarbij je je telkens afvraagt wie stil is, wie sluipt en wie moordt.

What Ever Happened to Mr. Pete?

Theater

★★★★☆

Door Het Zuidelijk Toneel. Tekst: Joachim Robbrecht. Regie: Sarah Moeremans.

12/2, De NWE Vorst, Tilburg. Tournee t/m 12/5.

Acteur Joep van der Geest in ‘What Ever Happened to Mr. Pete?’ door Het Zuidelijk Toneel. Beeld Sofie Knijff
Acteur Joep van der Geest in ‘What Ever Happened to Mr. Pete?’ door Het Zuidelijk Toneel.Beeld Sofie Knijff
Acteurs Luca Bötzel, Juliette Luppes en Gillis Biesheuvel (v.l.n.r.). Beeld Sofie Knijff
Acteurs Luca Bötzel, Juliette Luppes en Gillis Biesheuvel (v.l.n.r.).Beeld Sofie Knijff

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden