Een Surinaamse kijk op De Stijl

Ook honderd jaar na het begin van De Stijl is het nog goed mogelijk verrast te worden door een frisse blik. Kijk in Delft hoe Remy Jungerman zich erdoor liet inspireren - en door zijn winti-roots.

Descendants Composition van Remy Jungerman.

Dingdong, het is het 100-jaar-De Stijl-jaar! Zo'n themajaar zakt altijd in als een soufflé na de eerste tamtam, dus hier de reminder. Een mooie, alternatieve toevoeging aan dit feestjaar is de presentatie In Transit van Remy Jungerman in 38CC in Delft. Die kunstenaar vond zichzelf na de begrafenis van zijn vader in 2005 in Suriname opnieuw uit en herontdekte zijn wintiwortels. In deze selectie werken (installatie op de wand en de vloer) is te zien hoe de esthetiek van minimalisten goed te verenigen is met patronen, stoffen en verf die bij de Surinaamse wintireligie horen. De zwarte lijnen van Mondriaan worden balken die in patronen op de muur hangen; de rode, gele en blauwe vlakken hebben bij Jungerman ruiten en stippen of zijn bedekt met kaolin (kleiverf). Nergens is de combinatie gezocht of raar, het is alsof er een nieuwe geest in De Stijl is gevaren - of andersom.

Een korte documentaire film die er ook draait (Visiting Deities, 1962, van antropoloog Bonno Thoden) toont een pelgrimage van priesters naar de plaats waar de Marrons (van wie Jungerman afstamt) nog steeds jaarlijks de vrijheid vieren. De film voegt echt iets toe aan de expositie: je ziet de stoffen uit Jungermans werk om de heupen van de pelgrims bewegen, je ziet de witte klei die kwade krachten buiten moet houden op de gezichten.

Na een expositie in het Haagse Gemeentemuseum, thuishaven van Mondriaan, heeft Jungerman zijn taal nog verrijkt. Nieuw is een serie van negen minimalistische schilderijen (Fodu composition TUTU 2017), drie bij drie opgehangen. Van dichtbij blijken de witte vlakken kaolinverf waarin een geometrisch patroon is uitgespaard. Nog een stap en dan zie je de geruite stof daaronder, waarin Jungerman het patroon heeft gezocht en gevolgd. En dan verder inzoomen in je hoofd en dan is er magie: het stratenpatroon uit Mondriaans Victory Boogie Woogie komt tot leven. Het had Mondriaan, de rechtlijnige esothericus, kunnen bekoren.

Remy Jungerman, In Transit, t/m 5/11 in38CC, Delft. 22/10, 16.00 u: lezing Remy Jungerman en BonnoThoden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden