EEN STORING IN HET SYSTEEM

Jimmy Rosenberg was een wonderkind. Als jochie met grote, verbaasde ogen stal hij de show in het muziekprogramma van Han Reiziger, waarin hij stotterend vertelt het gitaarspelen van zijn oma te hebben geleerd....

Ronald Ockhuysen

De archiefbeelden geven de documentaire Jimmy Rosenberg – de vader, de zoon & het talent een mistroostige toon. Een wonderkind is Rosenberg allang niet meer. 26 Jaar is hij inmiddels, en verwoed voert hij een strijd tegen heroïneverslaving.

De Nederlandse gitarist, telg uit een muzikale zigeunerclan, praat over zijn gouden jaren alsof hij er nog midden in zit. Zittend op de rand van zijn bed, in zijn kamer in een kliniek vlakbij Brussel, beschrijft hij hoe gemakkelijk het hem als kind afging om de stijl van grootheid Django Reinhardt te kopiëren. Zijn talent bleek grenzeloos. Jimmy reisde de wereld over en trad met musici op als Les Paul en George Benson. Op 15-jarige leeftijd klopt Sony Classics bij hem aan met een platencontract.

‘Hij heeft nooit een echte kindertijd gehad’, merkt zijn vader op, die Jimmy lange tijd met strenge hand heeft begeleid. Aan die samenwerking kwam een abrupt einde toen de vader wegens moord in de gevangenis belandde. Jimmy, amper 19, begint met spuiten en slikken.

De kracht van Jeroen Berkvens’ portret is de tastende blik waarmee de regisseur rondkijkt in Rosenbergs universum. Berkvens oordeelt niet, trekt geen conclusies, en zoekt evenmin naar het antwoord op de vraag waar het nu precies misging. In plaats daarvan laat hij zien hoe de familiebanden een wurggreep zijn geworden, en dat er dunne grens loopt tussen geluk en misère.

Voortdurend gloort er hoop. Jimmy, die heen en weer pendelt tussen de kliniek en het huis van zijn moeder, wil zijn drie kleine kinderen weer graag zien. De broer verwacht veel heil van de terugkeer van zijn vader, terwijl de moeder vurig op een hernieuwde muzikale carrière hoopt – en inderdaad: als Jimmy zijn gitaar erbij pakt dan bespeelt hij het instrument met hetzelfde gemak als destijds op de grote jazzfestivals en in New Yorks Carnegie Hall.

Behalve een verslag van de neergang van een virtuoos is Jimmy Rosenberg – de vader, de zoon & het talent een inkijk in een hoofd op drift. De wil en de ambitie zijn alom aanwezig, maar ergens in het systeem van Rosenberg zit een storing die hem elk moment weer kan kielhalen. Dat maakt zijn bestaan een tragedie: rijkdom is binnen handbereik, maar de pincode blijkt niet correct.

‘Ik houd van hem, het is mijn zoon. Maar ik hoop niet dat hij me ertoe dwingt, want ik doe het wel. Ik verbrijzel z’n armen. Ik neem hem af wat hem het liefste is. Als ik moet kiezen tussen de muziek en zijn leven, dan kies ik voor mijn zoon’, zegt de vader vanachter de tralies van het gevangenishek. Jimmy, in de kliniek: ‘ Ik ben een zacht mens. Mij kunnen ze heel snel pijn doen. Ik ben heel kwetsbaar, snap je?’

Ronald Ockhuysen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden