Podcastrecensiede man en de maan
Een spannend jongensboek én context bij geopolitiek: De man en de maan is het allebei ★★★★★
De nieuwe podcastserie De man en de maan gaat niet over zaken die lichtjaren van ons zijn verwijderd, maar illustreert de abstracte krantenkoppen die we op aarde lezen over bedrijfsspionage en handelsverdragen.
‘Een land met een missie en een man met een droom’, het is de ronkende ondertitel van de nieuwe podcastserie De man en de maan. Die man, dat is Marc Klein Wolt, het hoofdpersonage van dit heldenverhaal. We leren de sterrenkundige kennen als een optimistische Haarlemmer met een ongekend plan. Hij wil de achterkant van de maan voorzien van een veld met duizend antennes. Samen vormen ze één grote radiotelescoop, die signalen kan opvangen van net na de oerknal. ‘Het wordt ook de holy grail of cosmology genoemd’, aldus Klein Wolt.
Dan is er dat land. De astronoom is bij de westerse ruimtevaartloketten wezen leuren met zijn droom, maar clubs als ESA en NASA nemen hem niet serieus. ‘Technisch gezien niet haalbaar, kansloos, zo voelde het’, zegt hij over de reacties na een presentatie. Maar er is één land waar ze wel op zijn schaal durven te dromen, en dat is China. Het land wil ook buiten de dampkring een grootmacht zijn en bereidt daarom ’s werelds eerste missie naar de achterkant van de maan voor. Eén antenne van Klein Wolt kan een lift krijgen, is de belofte na een staatsbezoek van de koning en koningin.
Het is dan wel geen supertelescoop, maar de vlag kan uit. Ze gaan naar de maan.
De Man en de Maan
Documentaire
Door Saar Slegers voor de NTR
Maar dat is slechts aflevering een van de achtdelige serie, waarvan de Volkskrant vijf afleveringen heeft kunnen beluisteren. Want er staat een hoop tussen de droom en de werkelijkheid in – ‘een land met een missie tegenover een man met een droom’ was een betere ondertitel geweest.
Middels een videodagboek houdt Marc Klein Wolt maker Saar Slegers gedurende drie jaar op de hoogte van de totstandkoming van zijn droom (of nachtmerrie). Zo horen we hem met trillende stem verslag doen van een dramatische verlopen vergadering in Beijing: ‘Ons testrapport is volgens mij gemanipuleerd.’ Daarnaast interviewt Slegers teamleden, wetenschappers en de echtgenote van Klein Wolt meermaals. Iedereen kan vrijuit spreken, omdat de podcast pas na lancering zou worden gepubliceerd.
De man en de maan gaat niet over zaken die lichtjaren van ons zijn verwijderd, maar illustreert de abstracte krantenkoppen die we op aarde lezen over bedrijfsspionage en handelsverdragen. Zo vreest de ESA dat de Chinezen met westerse technologie aan de haal gaan en moeten de plannen op de schop omdat Amerikaanse wapenleverantiewetten dwarsliggen.
Ook andere aardse zaken komen voorbij: want hoe combineer je een maanmissie met een gezin? Over de gezinsstrubbelingen bij de Klein Woltjes wordt net zo open gepraat als over gebrekkige communicatie met Chinese collega's. Het resultaat is een podcast die luistert als een kruising tussen een spannend jongensboek en een uiteenzetting over geopolitieke verhoudingen, hier op aarde en ver daarbuiten.
De Volkskrant tipt welke podcasts de moeite waard zijn (en welke niet). Bekijk ons recensie-overzicht hier.