Review

Een slordig boek met veel nodeloze informatie

Grinniken om het Nederlandse landbouwdrama.

null Beeld RV
Beeld RV

De Nederlandse landbouw is een succesverhaal. De afgelopen anderhalve eeuw is de productie verzesvoudigd. Het is 'een wonderbaarlijke vermenigvuldiging van Bijbelse afmetingen', schrijven Hans van Grinsven en Kees Kooman, de auteurs van Dit is uw land. Maar intussen verandert ons land in een groene woestijn van doods grasland met hier en daar een megastal. Acht miljoen koeien - en we weten ons met de mest geen raad. Tweederde van de Nederlandse landbouwgrond is zwaar vergiftigd met fosfaat. Het stikstofgehalte heeft waarden bereikt die (via het drinkwater) een bedreiging vormen voor de volksgezondheid. Maar geen paniek. De Nederlandse boeren gaan rustig verder met 'voorraadbemesting', het overbodig bijmesten van de grond. Want je weet maar nooit. Trouwens, mestafvoer kost geld. En dankzij een speciale EU-regeling, de 'abrogatie', mogen wij ons land veel sterker vervuilen dan andere landen. Mooi toch?

In feite heeft de boer niets te vertellen. De handel en politiek bepalen welk hongerloon hij zal krijgen - tenzij hij meer produceert. De politiek, boerenorganisaties, de industrie, de consument: ze hebben allemaal belang bij een enorme export en bij spotgoedkoop vlees. Veel kippen- en varkensboeren zouden liever vandaag dan morgen stoppen. Maar ja, de hypotheek. Dat 'wurgcontract' met de bank die vroeger boerenleenbank heette. Iedereen ziet dat het anders moet, maar niemand is bereid een stap terug te doen. Dus onderhandelen we in Brussel maar weer over een verlenging van de abrogatie.

Kortom, de Nederlandse landbouw is een drama. Maar Van Grinsven en Kooman zetten bij alles een vrolijk gezicht op. Dit is uw land is daarmee niet gered. Het is een rommelig boek dat gebukt gaat onder een dwangmatig jolige toon, slordig taalgebruik en nodeloze informatie. Over de werking van reclame bijvoorbeeld, over geluksmeting en klimaatverandering. En intussen lezen we niks over de aantasting van de natuur - behalve dan (een keer of twintig) dat de grutto verdwijnt. Maar verder: prima geschikt voor iedereen die eens wil grinniken over het succesverhaal dat ons de kop gaat kosten.

Dit is uw land

(**)

Non-fictie

Hans van Grinsven, Kees Kooman

De Kring;

316 pagina's; euro 21,50.

null Beeld RV
Beeld RV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden