Een privékwestie

Sober en betoverend proza

Edwin Krijgsman

Op het slagveld van de waanzin bloeit een rode roos: de piepjonge partizaan Milton is verliefd op de mooie Fulvia. Maar het is november 1944, de oorlog woedt in alle hevigheid en Fulvia is terug naar Turijn gegaan, terwijl Milton - zijn verzetsnaam - in de heuvels rond het Piëmontese plaatsje Alba voor zijn idealen strijdt.

Op een dag komt Milton bij de verlaten villa waar Fulvia woonde en krijgt daar van de huisbewaarster te verstaan dat 'de jongejuffrouw' iets zou hebben gehad met zijn vriend, de elegante en knappe Giorgio. Vanaf dat moment gaatMilton op zoek naar Giorgio, over wie hij al snel te weten komt dat die in handen van de vijand is gevallen. Miltons missie wordt er nog helser door.

Van Beppe Fenoglio (1922-1963) verscheen tot nu toe maar één titel in Nederlandse vertaling: De drieëntwintig dagen van de stad Alba. Ook daarin trof de kalme toon van wijsheid en wanhoop van deze jonge auteur, die zich in 1944 zelf aansloot bij de partizanen.

De verblinding van de liefde is een kwaad kompas: als een ongeleid projectiel doorkruist Milton de ingenomen stellingen. Fenoglio beschrijft de dwaze tocht met evenveel compassie als distantie: oorlog is waanzin, liefde is blind - en dat kan alleen maar opgeroepen worden door woorden die heel gedisciplineerd doen wat de auteur wil. Fenoglio's sobere proza is betoverend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden