Een pierrotpak voor Nasr; staal voor Heebink

Ramsey Nasr reisde naar Toscane om zich in een commedia dell'arte kostuum te laten fotograferen door de Italiaanse kunstenaar Paolo Ventura. Marieke Heebink werd klassiek geschilderd door de Nederlander Piet van den Boog. Beide portretten zullen zondag worden onthuld, voorafgaand aan het Gala van het Nederlandse Theater en vanaf dan deel uitmaken van de kunstcollectie in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Ramsey Nasr.Beeld Rechtenvrij

Nasr en Heebink hebben hun vereeuwiging te danken aan het feit dat ze vorig jaar de Louis en Theo d'Or wonnen, de toneelprijzen voor de beste hoofdrollen van dat seizoen. De winnaarsportretten komen te hangen naast de oude schilderijen die al sinds jaar en dag de gaanderijen van de Stadsschouwburg opfleuren.

Deze hommage is te danken aan de Stichting Oeuvre Jan van der Vossen. Sinds 2005 worden alle toneelprijswinnaars op kosten van die stichting geportretteerd door een kunstenaar naar keuze. Jan van der Vossen (1948-1998) was zelf kunstenaar en theaterliefhebber. Hij maakte affiches voor theater- en operaproducties en schilderde de portretten van Willem Nijholt en Kitty Courbois die ook in de Amsterdamse Stadsschouwburg hangen. Zijn partner, acteur en impresario Jaap Wieringa, heeft te zijner nagedachtenis de Stichting Oeuvre Jan van der Vossen opgericht.

Marieke Heebink (Theo d'Or 2015 voor Medea) koos dus voor Piet van de Boog, die ook Chris Nietvelt (2008) en Lineke Rijxman (2009) maakte. Heebinks portret is niet op doek geschilderd, maar op een met etszuren geoxideerde staalplaat. Het resultaat is een ingetogen, in gedekte kleuren portret van een expressief actrice.

Ramsey Nasr (Louis d'Or 2015) verbleef deze zomer enige tijd in het Toscaanse buitenverblijf van Paolo Ventura. Daar werkten de acteur en fotograaf samen het idee uit een personage in de geest van de commedia dell'arte als uitgangspunt te nemen. Op de foto zien we Nasr gekleed in een wit-rood Pierrot-pak met zwarte ballen. In zijn hand het masker van de artiest, naast hem een zwaard en een toeter. De diepere betekenis van een en ander mag ieder voor zichzelf ontdekken - daarvoor is kunst immers bedoeld.

Beeld sander heezen

De collectie is intussen behoorlijk uiteenlopend. Over smaak valt uiteraard niet te twisten, maar de hulsttakjes bij het schilderij van Kees Hulst zijn misschien wat al te decoratief. Het fraaie portret van een bijna timide Halina Reijn zal eeuwigheidswaarde blijken te hebben, al is het maar vanwege het introspectieve karakter ervan. Eén acteur bedankte voor de eer: Pierre Bokma won in 2013 de Louis d'Or voor zijn rol in De Verleiders maar wilde niet worden vastgelegd. 'Hij staat liever op het toneel dan dat hij aan de muur hangt', aldus de Stichting Oeuvre Jan van der Vossen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden