Videokunst/theater

Een picturaal verrassend en technisch perfect uitgevoerd portret van Maria Louise, prinses van Oranje-Nassau ★★★☆☆

Je moet je vooraf wel inlezen over het onderwerp.

Maria Louise was here in Museum Princessehof in Leeuwarden. Beeld Ruben van Vliet
Maria Louise was here in Museum Princessehof in Leeuwarden.Beeld Ruben van Vliet

Maria Louise schikt de tulpen in haar prachtige Delfts blauwe vaas, ze eet een appel, speelt wat met een peer, leest een boek en schrijft een brief. En ze staart veelvuldig uit het raam, en voor zich uit. Spectaculair lijkt het leven van deze geïmporteerde Oranjeprinses niet, en toch: zonder haar zou het koninklijk huis wellicht zijn uitgestorven. Koning Willem-Alexander stamt in directe lijn van haar af.

Over Maria Louise van Hessen-Kassel (1688-1765), prinses van Oranje-Nassau, is in opdracht van Museum Princessehof in Leeuwarden een videoperformance gemaakt, die deze zomer in de binnentuin van het museum is te zien. De ideale locatie, want Maria Louise heeft geruime tijd in dit stadspaleis gewoond. Terwijl wij vanuit de tuin naar de beeldschone projecties kijken, zie je de ramen waarachter ze ooit stond en tobde.

Jong meisje uit het Duitse Kassel wordt uitgehuwelijkt aan de Friese stadhouder Johan Willem Friso van Nassau-Dietz. Haar man sterft jong, haar zoon eveneens, en tot twee keer toe wordt zij regentes van de Republiek der Nederlanden. In deze mix van videokunst en theater – een soort moderne son et lumière – zien we Ariane Schluter als de gedroomde Maria Louise. Ze is niet alleen schitterend gekleed, maar grossiert in tal van gemoedstoestanden, voornamelijk door haar mimiek.

Maria Louise was here is gemaakt door Frouke ten Velden (video) en Jos van Kan (regie). Zij zorgden voor een picturaal verrassend en technisch perfect uitgevoerd portret van een soms eenzame vrouw in een paleis met gouden muren. Tekst en uitleg is er weinig, en dat is tevens ook een bezwaar: de voorstelling is net te sfeervol en je moet je vooraf wel inlezen. Of het geluk hebben dat Bearn Bilker, voorzitter van de stichting Friesland-Oranje, de inleiding verzorgt. Dat doet hij namelijk erg goed, en op de juiste toon theatraal.

Maria Louise was here

Videokunst/theater

★★★☆☆

Videokunst Frouke ten Velden, muziek NNO, componist Max Knigge, regie Jos van Kan.

22/7 Museum Princessehof, Leeuwarden. Aldaar t/m 28/8.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden