'Een passende Sigmund-grap herken je op grote afstand'

Vanaf vandaag publiceert de Volkskrant de winnaars van de jaarlijkse Sigmundwedstrijd. Lezers hebben zich gebogen over een Sigmundcartoon van Peter de Wit. De boze witte man heeft zijn eigen praatgroep gekregen.

De winnaar van maandag 19 december Beeld
De winnaar van maandag 19 decemberBeeld

De tekenaar had dit jaar de lat behoorlijk hoog gelegd, met maar liefst drie tekstballonnen, die in de mond werden gelegd van de deelnemers aan een 'boze witte mannen praatgroep'. Een vierde boze man zit te twitteren en Sigmund zit wat bedremmeld aan de zijkant, terwijl hij zijn horloge checkt. Het is een 1-2-3-tje, zoals de tekenaar het zelf noemt, waarbij de nummer drie mag scoren.

Het vraagt iets meer dan een goede vondst; het vereist taalvaardigheid, ritmegevoel en intuïtie voor het absurde. De Wit: 'Het is ook de bedoeling dat het moeilijk is, anders zou iedereen het kunnen.' Hij doet het al meer dan twintig jaar. Hij herkent niet alleen een passende Sigmundgrap op grote afstand, hij weet ook bij welke dag van de week die past. Over een winnende grap: 'Typisch woensdag.'

Een inzender stelt voor de tekstballonnen leeg te laten, om de leegheid van het maatschappelijk debat weer te geven. Iets te meta, wat betreft de jury, en aan voetnoten doet Sigmund niet. Je hebt drie ballonnen om de bal in de kruising te jagen, en dat is het. Toevoegingen als 'Mijn vrouw kon er wel om grinniken', of dat de inspiratie van Buitenhof kwam of dat we toch gewoon met zijn allen moesten proberen met elkaar op te schieten, werden zeer op prijs gesteld, maar er rolden geen winnaars uit.

Een grap waarin de mannetjes klaagden dat Peter de Wit ze geen tekst had gegeven werd ook gewaardeerd, maar de tekenaar wees er op dat hij niet klopte zodra je die tekst inderdaad in de ballonnetjes ging zetten. 'Het is een vak.' Een aantal inzenders had de tekening veranderd door bijvoorbeeld een van de mannen in een boerka te hijsen of de mobiele telefoon te veranderen in een rozenkrans. De creativiteit werd door de tekenaar op prijs gesteld, maar, hoe zullen we het zeggen, het was toch een beetje knoeien met de opdracht.

Thema's die veel langskwamen in de praatgroep voor boze witte mannen waren Zwarte Piet, met als variant witte Kerst, Sylvana, bierfietsen en veel 'minder, minder'. En dan was er de lone wolf die de drie ballonnetjes gebruikte om een pleidooi voor de terugkeer van Jack van Gelder naar Studio Sport te houden. Genoteerd, maar niet meteen geestig.

De jury bestond uit Peter de Wit (voorzitter), Corine de Vries, Arno Haijtema, Chris Buur en Mark Moorman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden