‘Een overrompelende, vorstelijke rol van Van Kralingen’

‘Een overrompelende, vorstelijke rol met ondeugende trekjes.’ Zo luidt het oordeel van de jury van de VSCD Toneelprijzen over het spel van Will van Kralingen in Maria Stuart van Friedrich Schiller....

Van onze medewerkster Karin Veraart

De Louis d’Or, voor de indrukwekkendste mannelijke hoofdrol, was voor de Vlaming Dirk Roofthooft. Hij kreeg de prijs voor zijn vertolking van Kurt Köpler in Mefisto for ever van Tom Lanoye door Het Toneelhuis (regie Guy Cassiers). Volgens de jury laat Roofthooft ‘zijn publiek genieten van fascinerend toneelspel waarin hij alle nuances van zijn getroebleerde personage laat doorvoelen. In deze fabel over kunst en politiek, integriteit en verraad toont Roofthooft alle fasen van zijn morele aftakeling (..)’.

De prijzen werden uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Annet Nieuwenhuijzen, Hedy d’Ancona, Jenny Arean, Petra Laseur en Celia Nufaar maakten beurtelings de winnaars bekend. In haar dankwoord herinnerde Van Kralingen eraan dat ze pakweg 29 jaar geleden was begonnen bij regisseur Erik Vos. ‘Nu ben ik terug bij Erik, en dan eindelijk die prijs. Wat ik hiervoor gedaan heb; ik weet het niet. Maar het is goed – eindelijk evenwicht.’

Roofthooft bedankte naast alle collega’s en medewerkers vooral zijn vrouw, bij wie hij nooit slaapt wanneer hij repeteert dan wel speelt; hij sloot met het verzoek aan haar dit vanavond wel te mogen doen.

De Colombina en de Arlecchino, voor de indrukwekkendste bijdragende rollen, gingen naar Fania Sorel voor vertolking van Rosa in Onschuld (van Dea Loher door het RO, regie Alize Zandwijk) en Hein van der Heijden voor zijn rol van Raymond F. (Mightysociety4 van Eric de Vroedt, die ook de regie voerde). Rene van ’t Hof won de VSCD Mimeprijs 2007 voor de invulling van zijn rol in Vallende Ster bij het Onafhankelijk Toneel.

Voorts ging de Prosceniumprijs (voor de persoon, instantie of groep, die een wezenlijke bijdrage geleverd heeft aan het toneelklimaat door programmering of productie) naar toneelschrijver Rob de Graaf voor zijn ‘heel bijzondere en rijkgeschakeerde bijdragen aan het theater’.

Wie is er bang voor Virginia Woolf? (Hummelinck Stuurman Theaterbureau, regie Gerardjan Rijnders) is de winnaar van de Toneel Publieksprijs 2006-2007. De Toneel Publieksprijs is de prijs waarbij het publiek bepaalt wie de winnaar is; die ontvangt onder meer 35.000 euro voor een nieuwe productie. Deze prijs werd uitgereikt door minister Plasterk van Cultuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden