Een opvallend licht, soms zelfs al te licht, theaterduet

Mirjam Koen regisseert een opvallend licht, soms zelfs al te licht, theaterduet. Dit is een absurd opgewekte, eigenzinnige en een beetje overvolle voorstelling.

Vincent Kouters
Scène uit Een Winterplan. Beeld  Pepijn Lutgerink
Scène uit Een Winterplan.Beeld Pepijn Lutgerink

Nietzsche kennen we nu wel. Die Duitse filosoof kwam al in menig theaterstuk voorbij. Het OT-Rotterdam (voorheen Onafhankelijk Toneel) pakt het anders aan in hun vrolijke filosofievoorstelling Een winterplan. Hierin treden de min of meer vergeten schrijver Lou Salomé (Lizzy Timmers) en filosoof Paul Rée (Anne Prakke) uit de slagschaduw van hun befaamde vriend.

Het tweetal was bevriend met Nietzsche en op een zeker moment hadden ze het plan opgevat - hun 'winterplan' - om met zijn drieën bij elkaar te gaan wonen, werken en leven. Lou was toen 21 jaar, Paul 32 en Nietzsche 37. Voordat het ooit zover kwam, verschenen er scheurtjes in het hechte driemanschap. Jaloezie, twijfels en onmogelijke verliefdheden strooiden roet in het eten. Over het einde van deze vriendschap gaat het hier.

Een winterplan

Theater

Van Lizzy Timmers en Anne Prakke, door OT-Rotterdam, regie Mirjam Koen.

16/3, Rotterdamse Schouwburg, Tournee t/m 23/4.

Mirjam Koen regisseert een opvallend licht, soms zelfs al te licht, theaterduet. Lizzy Timmers fladdert en danst over het podium als Lou Salomé, de filosoof van het Ewig weibliche. Huwelijksaanzoeken van zowel Nietzsche als Rée wijst ze resoluut van de hand. Ze is de ultieme feminist tegenover Nietzsches vrouwsceptische ideeën en de zachtaardige twijfelaar Paul Rée. 'Niemand in de toekomst zal ooit van me gehoord hebben. Misschien maar beter zo. Mijn gedachten en ideeën zijn te koud voor deze wereld', jammert Rée. Acteur Anne Prakke speelt hem vooral als komische noot.

Tezamen met de popdeuntjes die nu en dan klinken en zelfs geplaybackt worden, is dit een absurd opgewekte, eigenzinnige, beetje overvolle voorstelling. Niet voor doemdenkers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden