Een ode aan de Nederlandse jazzwereld

Soul- en jazz-zender Radio 6 verdwijnt dit jaar, DWDD stak de Nederlandse jazz een hart onder de riem met een nieuwe versie van de beroemde foto van Art Kane. Koen Schouten, saxofonist en V-auteur, staat er ook op.

null Beeld Merlijn Doomernik
Beeld Merlijn Doomernik

'Hoe vind je mijn pak? Gehuurd door De Wereld Draait Door.' Gitarist Anton Goudsmit oogst bewondering met zijn strakke outfit. De dresscode was 'in pak' en hoewel doorgaans goed gekleed vond Goudsmit zijn garderobe niet toereikend. 'Dasje erbij was 2 euro extra.' Trompettist Eric Vloeimans staat bekend om zijn kleurrijke outfits, dus het verbaast niet dat hij komt aanlopen in een knalroze ribbroek. Verrassend: voor de foto verruilt hij hem voor een glimmend paars exemplaar.

Het is maandagochtend tien uur en de zuiveringshal op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein druppelt vol met jazzmuzikanten. De een frisser dan de ander. Saxofonist Floris van der Vlugt heeft rode oogjes. Tot vijf uur 's nachts staan spelen bij Wicked Jazz Sounds in de Sugar Factory. Anderen houden de zonnebril preventief op.

99 muzikanten

Omdat soul- en jazz-zender Radio 6 na dit jaar verdwijnt, besloot DWDD de Nederlandse jazz een hart onder de riem te steken met een nieuwe versie van de beroemde Amerikaanse jazzfoto van Art Kane uit 1958. Het telefoonboek van het tv-programma en de radiozender werden doorgepluisd om zo veel mogelijk Nederlandse jazzartiesten op de foto te krijgen. Opvallend: hoewel de foto is bedoeld als steun voor Radio 6 is presentatrice Mijke van Wijk de enige afgevaardigde van de zender. Muzikanten zijn er genoeg: 99 stuks.

Jan Akkerman is er, Theo Loevendie, Maarten Hogenhuis, Ab Baars, Ruben Hein. Morris Kliphuis (Kapok, Kyteman Orchestra) is de enige hoornist. De grote harige Arno Bakker de enige sousafoonspeler. De 92-jarige trompettist Ado Broodboom is de oudste aanwezige. Zanger en toetsenist Thom Hoorweg (broer van zangeres Kim en zoon van toetsenist Erwin) is met zijn 19 jaar de jongste.

(Tekst loopt door onder graphic)

null Beeld
Beeld

Amsterdam

Amsterdam is oververtegenwoordigd, maar er zijn ook musici uit de rest van het land, zoals pianisten Rein de Graaff uit Groningen en Jeroen van Vliet uit Tilburg. Vergeleken met de eerdere Nederlandse foto A Great Day In Haarlem uit 1996 (76 musici) is de improscene minder zwaar vertegenwoordigd. Het gezelschap is gemêleerd, hoewel er natuurlijk altijd mensen worden gemist. Trompettist Ack van Rooyen, bijvoorbeeld, drummer Han Bennink en zo nog wel een paar dozijn. Saxofonist Benjamin Herman is op vakantie in Japan.

Na eerdere dreigementen afwezig te zullen zijn, is saxofonist Hans Dulfer toch komen opdagen. Hoewel hij eigenlijk liever een levensgroot bordkartonnen exemplaar van zichzelf had neergezet - oud promotiemateriaal uit Japan, het ligt in zijn auto. 'Maar ja, die staat te ver weg geparkeerd.'

Koffie met een dingetje

Een telefoon rinkelt. 'Stil jongens, ik krijg een schnabbel.' Fotograaf Merlijn Doomernik kondigt aan af te tellen. 'Recht of in swing?' Jazzhumor. Niemand wil achter drummer Joost Lijbaart of saxofonist Yuri Honing staan. Te lang. De ene muzikante tegen de andere: 'Die jurk wilde ik ook aandoen, maar hij zat te strak.' 'O, te grote tieten?'

Als na anderhalf uur de foto is gemaakt, valt de groep snel uiteen. Enkele muzikanten verdwijnen naar het naastgelegen café voor 'koffie met een dingetje'. Anderen gaan wat slaap inhalen. Nu maar hopen dat iedereen het haalt tot de uitzending, waarin de hele groep nog eens acte de présence zal geven.

Backstage

Hieronder een fotoserie, voordat Merlijn Doornerik de foto van de 99 jazzmuzikanten maakte.

Poliana Vieira. Beeld Sanne De Wilde
Poliana Vieira.Beeld Sanne De Wilde
Eric Vloeimans. Beeld Sanne De Wilde
Eric Vloeimans.Beeld Sanne De Wilde
Karsu en Dorona Alberti. Beeld Sanne De Wilde
Karsu en Dorona Alberti.Beeld Sanne De Wilde
Martijn Vink en John Engels. Beeld Sanne De Wilde
Martijn Vink en John Engels.Beeld Sanne De Wilde
Ado Broodboom (92). Beeld Sanne De Wilde
Ado Broodboom (92).Beeld Sanne De Wilde
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden