Musical

Een nieuwe generatie leading lady’s in de musical staat te trappelen. Wie zijn zij?

Wie winnen donderdagavond de Musical Awards? De Volkskrant doet een voorspelling in de interessantste categorie van deze editie, de ‘Beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical’.

Hein Janssen en Joris Henquet
Nyassa Alberta als Tina Turner in ‘Tina’. Beeld Manuel Harlan
Nyassa Alberta als Tina Turner in ‘Tina’.Beeld Manuel Harlan

Na een jaar afwezigheid is het Musical Awards Gala terug. Avrotros zendt het live uit vanuit Ahoy in Rotterdam. Er zijn liefst 76 nominaties in talloze categorieën; je moet in de vaderlandse musicalwereld wel erg matig of onontdekt zijn, wil je nog nooit ergens voor zijn genomineerd. Come from Away en Aladdin behoren dit jaar met elk twaalf nominaties tot de favorieten. Daarna volgt Rocky Horror Show met elf nominaties.

Bekende namen domineerden jarenlang de lijst van winnaars bij de grote vrouwenrollen: Simone Kleinsma, Lone van Roosendaal, Mariska van Kolck, Vera Mann, Jasperina de Jong. Dit jaar zijn er opvallend veel nieuwe en uiteenlopende talenten onder de genomineerden. Zeker in de categorie ‘Beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical’, waar we vier dertigers treffen wier namen nog niet echt bekend waren. De oogst van dit jaar telt dus ten minste vier sterke vrouwenrollen. Een nieuwe generatie staat te trappelen.

Intussen kan Simone Kleinsma met recht en reden de koningin van de musical worden genoemd. Ze won al vier Musical Awards voor ‘Beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical’, en is de meest bekroonde vrouw in Nederland-musicalland. Maar hoe goed Kleinsma ook is, voor hetzelfde geld komt Pia Douwes die eer toe. Het gekke is echter dat zij nog nooit een Musical Award heeft gewonnen, een omissie die op het Musical Awards Gala 2022 wordt rechtgezet. Douwes ontvangt een speciale Oeuvre Award, een onderscheiding die eerder werd uitgereikt aan Andrew Lloyd Webber, Joop van den Ende en, jawel, Simone Kleinsma.

De genomineerden voor ‘Beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical’:

Myrthe Burger Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Myrthe BurgerBeeld Brunopress/Patrick van Emst

Myrthe Burger (14 de musical)

Net als in de hitmusical Hij gelooft in mij wordt het verhaal van Johan Cruijff in 14 de musical voor een belangrijk deel verteld door zijn vrouw, in dit geval Danny Cruijff-Coster. Johan had een sterke vrouw naast zich nodig die hem behoedde voor te veel strapatsen, zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied.

Myrthe Burger (34), met theaterervaring bij groepen als Orkater, het Zuidelijk Toneel en het Nationale Theater, speelt Danny met een gestileerde brutaliteit: lekker Jordanees, maar nergens karikaturaal. En op de juiste manier ook terughoudend; zij is immers de vrouw naast en achter JC, het genie. Net als haar geweldige tegenspeler Tobias Nierop (als Cruijff) maakt ze van haar rol geen imitatie, maar een eigen creatie. Haar nominatie is dan ook volkomen terecht.

Nandi van Beurden Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Nandi van BeurdenBeeld Brunopress/Patrick van Emst

Nandi van Beurden (The Sound of Music)

Er lag vorig jaar veel druk op Nandi van Beurden (31) bij de première van een nieuwe versie van The Sound of Music. Ze had de talententjacht Op zoek naar Maria gewonnen, maar op tv hoefde ze alleen losse liedjes te zingen. Zou ze ook de gehele dramatische boog kunnen neerzetten van het personage Maria, een bleue novice die uitgroeit tot (stief)moeder des huizes, en met man en zeven kinderen vlucht voor de nazi’s?

Dat kon zij: Van Beurden pakte de zaal vanaf het begin in met heldere zang en enthousiast spel. Ze heeft een warme, vrolijke uitstraling en een expressieve mimiek. Dat maakt haar geschikt voor familievoorstellingen – ze zou ook een goede Mary Poppins zijn. Dit voorjaar speelt Van Beurden in het Limburgse spektakel Dagboek van een herdershond. In de rol van Miete, de dochter van de bierbrouwer, kan ze tonen wat ze nog meer in huis heeft.

Nyassa Alberta Beeld Brunopress/ArjoFrank Fotografie
Nyassa AlbertaBeeld Brunopress/ArjoFrank Fotografie

Nyassa Alberta (Tina – De Tina Turner musical)

Ga er maar aan staan, de hoofdrol spelen in een musical over het leven en de carrière van een rockster als Tina Turner. Nyassa Alberta (39) deed het in de Nederlandse versie van deze – mede door Joop van den Ende – in 2018 geproduceerde biografische musical. De wereldpremière was in Londen, twee jaar later volgde het Beatrix Theater in Utrecht. Waar in Londen Adrienne Warren in de titelrol het publiek versteld deed staan, deed Alberta dat hier.

‘Hoofdrolspeler Nyassa Alberta is niet minder dan een sensatie, en dé kracht van deze musical. Fantastische zangeres, sexy danseres, en ze kan nog goed acteren ook. En, ja sorry hoor, maar die benen!’, stond er in de recensie van Tina in deze krant. Daar valt weinig aan toe te voegen. Behalve dan dat het vinden van zo’n groot talent illustreert dat de Nederlandse musicalindustrie behoorlijk volwassen is geworden.

Marlijn Weerdenburg Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Marlijn WeerdenburgBeeld Brunopress/Patrick van Emst

Marlijn Weerdenburg (Diana & Zonen)

Marlijn Weerdenburg (39) acteerde op tv (in de serie Danni Lowinski) en zong bij het folky duo Miss Molly & Me (samen met Helge Slikker). Met haar vertolking van prinses Diana maakte zij een geslaagd debuut als leading lady in een musical. In Diana & Zonen blikt de overleden Lady Di als geestverschijning terug op de relatie met haar zonen William en Harry. In deze vertelconstructie is Diana vaak een beschouwer aan de zijlijn.

Op acteervlak kon Weerdenburg hierdoor niet alles uit de kast halen, maar als zangeres had zij enkele hoogtepunten. Vooral in Wijs mij niet af, de onvervalste powerballad die de eerste akte besluit, geeft ze haar visitekaartje af. In dit lied vol hoge uithalen laat Weerdenburg zien een krachtige performer te zijn. Ze houdt daarbij een rauw randje en maakt het niet al te gladjes. Het doet verlangen naar meer musicals met haar.

Musical Awards Gala 2022. 28 april, NPO 1, 20.33 uur

Nandi van Beurden als Maria in ‘The Sound of Music’. Beeld Roy Beusker
Nandi van Beurden als Maria in ‘The Sound of Music’.Beeld Roy Beusker

Drie favorieten van twee Volkskrant-musicalrecensenten:

Hein Janssen: beste vrouwelijke hoofdrol: Nyassa Alberta (Tina – De Tina Turner musical); beste mannelijke hoofdrol: Tobias Nierop (14 de musical); beste grote musical: 14 de musical.

Joris Henquet: beste vrouwelijke hoofdrol: Nyassa Alberta (Tina – De Tina Turner musical); beste mannelijke hoofdrol: Stanley Burleson (Aladdin); beste kleine musical: Spring Awakening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden