Een nieuw licht werpt Van der Linden niet op Van der Linden

Van der Linden eert zichzelf.

In het bijna 700 pagina's tellende, verkapte eerbetoon aan interviewer en journalist Frénk van der Linden (60), samengesteld door Frénk van der Linden, worden heel wat complimenten uitgedeeld. Op pagina 111 is Natascha van Weezel aan de beurt, een jonge journalist.

Non-fictie; Frénk van der Linden; Onder Hollandse helden - Valkuilen en levenslessen van een vragensteller; Luitingh-Sijthoff; 704 pagina's; euro 24,99.

Ze haalt herinneringen op aan de keer dat Van der Linden haar interviewde voor de radio. Van Weezel was er niet gerust op. Verbaasd constateerde ze dat haar beeld van de man (door haar samengevat als: ijdel, meedogenloos, gekke overhemden) niet strookte met de werkelijkheid. 'Op het moment dat hij mij een hand gaf voelde er iets heel vertrouwd. Dat vertrouwde gevoel bleef tijdens ons hele gesprek.' Haar ideale journalist, schrijft ze, prikkelt, geeft af en toe iets van zichzelf bloot én roept weerstand op. 'In die zin is Frénk zijn tijd altijd ver vooruit geweest.'

Sla Onder Hollandse helden lukraak open en de kans is groot dat iemand Van der Linden prijst. Jazzmuzikant Michiel Borstlap, nadat hij de gulle lach, scherpe tong en rollende traan van de hoofdpersoon onder de aandacht heeft gebracht: 'Ik vind hem niet alleen een mensen-mens, maar misschien wel de beste journalist die Nederland rijk is.'

Valkuilen en levenslessen van een vragensteller is de subtitel van een boek waarin de 'wordingsgeschiedenis van een rasinterviewer en de weerslag van een persoonlijke zoektocht' samengaan. Van der Linden onderzoekt zichzelf en zijn werk aan de hand van oude interviews.

In zijn eigen woorden: 'In dit boek loop ik door het laboratorium dat mijn journalistieke bestaan de afgelopen veertig jaar was.' Hij put rijkelijk uit eerder, ook al in boeken gepubliceerd werk. Een nieuw licht werpt Van der Linden niet op Van der Linden.

Een waagstuk is het, en niets minder, maar schroom hoefde hij er vast niet voor te overwinnen. Na het recente, uitputtende interview in de Volkskrant weten we weer dat Van der Linden aan zelfvertrouwen geen gebrek heeft.

Dat is niets nieuws. Toen hij als beginnend journalist werd geïnterviewd door een schoolkrant, verscheen de volgende, geweldige kop boven het verhaal: 'Wat ik kan, kan Bibeb ook.'

Toch is Onder Hollandse helden veel meer dan een schaamteloos vertoon van ijdelheid. Al die mensen delen die complimenten niet voor niets uit. Afgaande op de hoeveelheid interviews en de kwaliteit daarvan is Frénk van der Linden inderdaad de gelijke geworden van legendarische interviewers als Bibeb en Ischa Meijer, zoals de Volkskrant ooit schreef.

Dat zijn mooie, wervende woorden voor op de achterflap van het boek, denk je dan meteen, maar dat heeft de interviewer zelf natuurlijk ook allang bedacht.

Lees hier het interview van Sara Berkeljon met Frénk van der Linden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden